Arama

İlk Türk Müslüman kadın hükümdar: Raziye Begüm

Türk kadını; cesurdur, çalışkandır ve öncüdür. Tarih ise bunun en büyük şahididir. Tomrisler, Kurmancan Datkalar, Süyümbikeler hep var olmuştur ve var olmaya devam edecektir. Türk kadınının gücünü gösteren en önemli isimlerimizden biri de Delhi Türk Sultanlığı'na dört yıl hükümdarlık yapmış Raziye Begüm Sultan'dır. O, ilk Türk Müslüman kadın hükümdar olarak anılacak ve asırlar boyu akıllardan çıkmayan bir örnek olarak karşımızda duracaktır.

  • 8
  • 10
Nûr-i Türk İsyanı nedir?
Nûr-i Türk İsyanı nedir?

🔸 Raziye tahta geçtikten sonra "Sultan" yerine "Melike" ünvanını kullanmayı tercih eder. Babasından sonra kaldırılan gelenek ve görenekleri tekrardan canlandırır. Kanun ve nizamları gözden geçirir ve düzene koyar.

🔸 Delhi Türk Sultanlığı'nın başında tam dört yıl devlet yönetecek olan Raziye Begüm'ü farklı sıkıntılar beklemektedir. Bunlardan ilki tahtın başına geçer geçmez çıkan Nûr-i Türk İsyanı'dır.

🔸 İsyanı bastırmakta zorlanmış ve uzunca bir süre bununla meşgul olmuştur. Tam "rahatladım" dediği anda bu sefer tahta çıkmasına karşı olan babasının veziri, Nizâmü'l Mülk Muhammed Cüneydî ve yandaşları ortaya çıkmıştır.

UYGURLARIN CESUR HATUNU: İPARHAN

  • 9
  • 10
Teberhind hakimi İhtiyarüddin Altuniyye
Teberhind hakimi İhtiyarüddin Altuniyye

🔸 Vezir ve yandaşları tahtta kesinlikle bir kadın istemiyorlardır. Raziye Sultan bu ve daha bunun gibi isyanlarla, kalkışmalarla mücadele etmek zorunda kalır. Halbuki çok başarılı bir yöneticidir ve varlığı devleti için gelecek vaat etmektedir. O, tüm baskılara ve kısa süreli hükümranlığına rağmen çok iyi işlere imza atmıştır.

🔸 Raziye Begüm kendisine kurulan bir tezgah sonucu hapse atılır ve oradan kurtulmanın yollarını arar. Çözüm olarak Teberhind hakimi İhtiyarüddin Altuniyye ile evlenmeye karar verir. Bu evlilik onu hapisten kurtaracak ve tekrar tahta geçmesini sağlayacaktır.

🔸 Fakat yine ilerleyen süreçte verdiği mücadeleler ve savaşlar boşa çıkmış, güvendiği askerleri, eşi isyan eden kardeşi Behram Şah'ın tarafına geçmişlerdir. Raziye Sultan ise esir düşmemek için atını çöle sürmüştür. Artık takati kalmadığı bir vakit bir çiftliğe sığınır.

  • 10
  • 10
Raziye Begüm'ün Delhi'deki mezarı
Raziye Begüm’ün Delhi’deki mezarı

🔸 Hindu çiftçi ona bir parça kuru ekmek verir. Raziye Begüm onu yer yemez, yorgunluktan hemen oracıkta uykuya dalar. Çiftçi erkek elbiselerinin altında mücevherlerle işlenmiş bir kaftan bulunduğunu fark edince Raziye'yi öldürür ve bir tarlaya gömer.

🔸 Elbisesini alıp çarşıya satmaya gider, böyle kıymetli ve zarif işlenmiş bir elbise parçasının fakir bir Hindu çiftçinin elinde bulunması şüpheyle karşılanır. Çiftçi, kadı huzuruna götürülür ve Sultan Raziye'yi öldürdüğünü itiraf eder. Naaşı, Delhi'ye defnedilir.

🔸 Sultan'ın hayatı türlü dert, sıkıntı ve mücadeleler ile geçmiştir. O, babasının vasiyetini yerine getirmek için çabalamış fakat "bir kadının hükümdar olmasını" hazmedemeyen karşı cinsleri onun varlığını, başarılarını hiçe sayarak ona suikastlar düzenlemişler ve tarih sayfasında yer almaması için ellerinden geleni yapmışlardır.

🔸 Bugün, Sultan'ın mezarının bulunduğu türbede tamamen harap halde olması gerçekten çok manidar...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN