Arama

İngiliz kadın casusun günlüklerinde geçen sıra dışı bilgiler

Batılılar Sanayi Devrimi'nin bir neticesi olarak Doğu'nun bereketli topraklarına göz diktiler. Bu durum Oryantalizm adı verilen bir alanı ortaya çıkardı. Şarkiyatçılığın en meşhur isimlerinden birisi de bölgeyi adeta adım adım gezen Gertrude Bell'di. İngiliz kadın casus Bell, bu yıllarda dağcı, tarihçi, yazar, dilbilimci, arkeolog, kaşif, fotoğrafçı gibi unvanlarla ortaya çıktı. Elinde cetvelle Ortadoğu ülkelerinin sınırlarını çizdi, Arap kabilelerinin isyanında en önemli isimlerden biri oldu. İşte günlüklerinin ve mektuplarının izinde "Çöl Kraliçesi" olarak anılan Gertrude Bell'in profili...

  • 10
  • 10

Seyyah, arkeolog, fotoğrafçı, yazar, dağcı ve casus gibi sıfatlarla öne çıkan Gertrude Bell, geride ailesine yazılmış mektuplar, günlükler, binlerce fotoğraf karesi, siyasi içerikli makaleler, Farsçadan İngilizceye şiir tercümeleri ve seyahat tecrübelerini kaleme aldığı birçok kitap bıraktı.

▪ Bu kitapları arasında Türkçe isimleriyle "Çöl ve Tohum", "Dişi Lawrence'ın Suriye Maceraları ve Ukheidir Sarayı ve Camii", "Murat'tan Murat'a" bulunmaktadır.

Bell'in metinleri Osmanlı'ya karşı girişilen maddi ve manevi savaşın boyutlarını göstermesi bakımından önemli bir tarihi vesikadır.

Bir mutsuzluk hikayesi: Kapitalizm

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN