Arama

İnönü ilk köprüyü nasıl engelledi?

13 Kasım 1957'de vefat eden, ilk Türk uçak fabrikası ve demiryolları gibi hizmetleriyle bildiğimiz Nuri Demirağ'ın en büyük hayallerinden birisi de İstanbul Boğazı'na bir köprü inşa etmekti. Gördüğü eksikliği kapatmak amacıyla yıllarca titizlikle bu hususa dair çalışmalar yapan ve bu konuda beş genç Türk mühendisini görevlendiren Demirağ, dönemin Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya ve Başbakanı İsmet İnönü'ne takılmıştı. Vefatının yıl dönümünde Nuri Demirağ'ı rahmetle anıyoruz.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

◾ Yapılacak köprü için San Francisco'daki meşhur Golden Gate köprüsü incelendi. Demirağ, bu köprüyü merkeze alan bir proje düşündü.

Amerika'dan uzmanlar getirerek iki yıl boyunca boğaz köprüsü için çalışmalar gerçekleştiren Nuri Demirağ, meseleye teknik anlamda büyük bir ufuk da kattı.

(X) İSTANBUL'UN YEDİ KULESİ VE İLGİNÇ ÖYKÜLERİ

◾ Çalışmalar ve araştırmaların sonunda Nuri Demirağ'ın Ahırkapı ile Salacak arasına yapılmasını uygun gördüğü köprü toplamda 2560 metre uzunluğa sahipti.

◾ Ayrıca Demirağ'ın mühendis ekibi de geleceği parlak ve Amerika'da çalışmış beş Türk mühendisinden oluşuyordu. Proje bu manada içe dönük, geleceğe yönelik bir ufku da içinde barındırıyordu.

(X) İSTANBUL'UN YER ALTI DÜNYASI

◾ Lakin bu müstesna, çağ ötesi proje dönemin Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya ve Başbakanı İsmet İnönü tarafından engellendi. Demirağ tüm çabalarına rağmen bir sonuç alamadı.

◾ Yıllar sonra boğaz üzerine farklı yıllarda, ihtiyaca binaen üç ayrı köprü inşa edildiğinde esasonda bu hizmetin ne denli gerekli olduğu ortaya çıkacaktı.

(X) AZ BİLİNEN TARİHİ İSTANBUL FOTOĞRAFLARI

◾ Projenin hayata geçmemesi hakkında bir izahat alamayan Demirağ'ın ilk Türk uçak fabrikası da pilot hatasıyla gerçekleşen bir kaza sonucunda kapatılmıştı.

◾ Bu ve benzeri olaylar ülkemiz sanayi ve teknoloji hamlelerini bitirme aşamasına getirdi. Uzun yıllar boyunca teknolojik manada dışa bağımlılık oluştu.

NURİ DEMİRAĞ'IN VASİYETİ

Nuri Demirağ ömrünün son döneminde yaşadığı hayal kırıklığını vasiyetinde şöyle anlatmıştı:

"Bu iş olacaktır. İstanbul buna muhtaçtır. Ben yapamazsam, evladıma bırakırım, o benim adıma yapar. Vasiyet edeceğim, köprünün üzerine 'bu köprüden İnönü de, Çetinkaya da geçemez' diye levha assın."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN