Arama

İşgal yıllarında İstanbul’un trafik sorunu

İstanbul'un en önemli sorunlarından biri olan trafik, gündelik hayatımızı etkileyen unsurlar arasında yer alır. Fakat trafiği, günümüze ait bir sorun olarak düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, zira temelleri Osmanlı'nın yenileşme sürecinde atılmıştır. Özellikle İstanbul'un işgal yıllarında artan trafik sonucu belediyenin aldığı önlemler oldukça ilgi çekici mahiyettedir. İşte işgal yıllarında İstanbul'un trafik sorunu hakkındaki gerçekler…

  • 5
  • 12
İstanbul sokaklarında meydana gelen trafik
İstanbul sokaklarında meydana gelen trafik

İstanbul'un bu yeni icat karşısında hazırlıksız yakalanmasıyla trafik de elbette kaçınılmaz olmuştur. Trafik meselesi döneminde "geçiş ve gelip geçme" anlamında kullanılan "mürur ve ubûr" meselesiyle karşılanmıştır.

  • 6
  • 12
Trafiğe getirilen çözüm önerileri
Trafiğe getirilen çözüm önerileri

İstanbul'da artan trafik belediyeyi birtakım çözüm önerileri bulmaya sevk etmiştir. Özellikle Beyoğlu, Karaköy ve Galata çevresinde yoğunlaşan trafik meselesini çözmek adına belediye 1919 yılında şehir işgal altındayken bir talimatname yayımlamıştır. Ali Şükrü Çoruk, Osmanlı'nın Son Yılları isimli çalışmasında bu talimatnamenin işgalle birlikte şehirde sayısı epey artan ve İstanbul'u modernitenin dışında düşünen yabancılara yönelik yürütülen bir imaj çalışması veya tam tersine bu yeni sakinlerin zorlamasıyla neşredilmiş olabileceğini iddia eder.

  • 7
  • 12
Tarihimizde trafik konusundaki ilk belgelerden birisi olan talimatname
Tarihimizde trafik konusundaki ilk belgelerden birisi olan talimatname

Bu talimatnamenin muhatapları otomobil sahipleridir. Şoförlerin şehir içinde uyması gereken kuralları içeren talimatname, ayrıca bir dönem gerçeği olan at arabaları, deve kervanları ve koyun sürüleri konusunda da uyarılarda bulunur.

Dönemine göre oldukça sistemli hazırlanmış bir talimatname olduğunu görüyoruz. Şehir içinde 20 km hız sınırı ve arabaya park edilecek yerler belediye tarafından belirlenmiştir.

  • 8
  • 12
“İstanbul Sokaklarında Murür ve Uburun Tanzimine Dair Talimatname”
İstanbul Sokaklarında Murür ve Uburun Tanzimine Dair Talimatname

Aynı zamanda eski İstanbul ve günümüzdeki İstanbul'u mukayese edebilmemiz açısından oldukça aydınlatıcı bir talimatnamedir. Ali Şükrü Çoruk, söz konusu ettiğimiz eserinde "İstanbul Sokaklarında Murür ve Uburun Tanzimine Dair Talimatname" ismiyle döneminde yayımlanan talimatnameyi aktarır:

1.Otomobil ve sair arabalar daima yolun sağ tarafını takip etmeye mecburdur.

2. Beygir arabalarıyla ağır hareket eden arabalar ve yük beygirleri yay kaldırımların ittisalinden gidecek ve yolun ortası seri arabalara tahsis olunacaktır.

3.Birbirine karşı gelen arabalar daima sağ taraflarını takiben yollarına devam edecek ve diğer arabayı geçmek daima soldan olacaktır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN