Arama

İslam devletlerinde istihbarat teşkilatı

Devletlerin vazgeçilmez parçalarından biri de istihbarattır. Hayati önem taşıyan istihbarat teşkilatı, ülkenin savunmasında, haber ağının kurulmasında, savaşların planlanmasında, toplumda huzurunda sağlanmasında en etkin kurumdur. Hz. Peygamber (SAV) döneminden itibaren var olan istihbarat ağı devrin imkanları ölçüsünde değişmiştir. İşte İslam devletlerinde istihbarat teşkilatının bilinmeyenleri...

Memlükler'de istihbarat

🔷 Mısır ve Suriye'de hüküm süren büyük Türk-İslam devleti Memlükler, Haçlı seferleri nedeniyle bozulan berid teşkilatını canlandırmak için büyük çaba sarf eder. Devletin en parlak dönemi olan Baybars'ın sultanlığı sırasında yollar ve köprüler inşa edilerek haber ağı kuvvetlendirilir.

🔷 Sultan Baybars, yol üzerinde bulunan önemli noktalara kale biçiminde kervansaraylar yaptırır. Hükümdarın askeri ve siyasi başarılarının arkasında bu teşkilatın rolü büyüktür. Kahire'den Dımaşk'a dört günde, yine Kahire'den Halep'e 3 gün gibi çok kısa bir sürede gidilebildiği görülür.

Kölelikten sultanlığa: Baybars

  • 10
  • 12

Osmanlı'da istihbarat

🔷 Altı yüz yıl boyunca üç kıtada hüküm süren Osmanlılar, her anlamda iyi bir teşkilat örneği sunarlar. O kurumlardan biri de menzil teşkilatıdır. Osmanlı'da berîd teşkilâtı yerine menzil adı altında daha farklı şekilde bir yapı kurulur. Ülkede yol güzergahlarında menzilhaneler inşa edilir.

🔷 Osmanlı'da posta hizmetinde bulunan görevlilere "ulak veya tatar" denir. Zamanla dağılmaya başlayan devletin durumundan menzil teşkilatı da olumsuz etkilenir. II. Mahmud, ıslah etmeye çalışsa da başarılı olamaz ve posta teşkilatını kurar.

II. Mahmut dönemi gelişmeleri

  • 11
  • 12

II. Abdülhamid'in kurduğu istihbarat teşkilatı

🔷 Pek çok savaşı kaybederek parçalanan Osmanlı'da yıkılmaya yakın bir halde iken tahta geçen II. Abdülhamid, devleti bir müddet daha ayakta tutmayı başararak tam otuz üç yıl saltanatta kalır. Bu karmaşık dönem içerisinde aldığı en mühim önlemlerden biri de kurduğu Yıldız İstihbarat Teşkilatı'dır.

💠 II. Abdülhamid bu teşkilatı neden kurduğunu şöyle açıklar: "Yabancı devletler kendi emellerine hizmet edecek kimseleri vezir ve sadrazam mertebesine kadar çıkarabilmişlerse, devlet emniyet içinde olamazdı. Doğrudan doğruya şahsıma bağlı bir istihbarat teşkilatı kurmaya bu düşünce ile karar verdim. İşte düşmanlarımın jurnalcilik dedikleri teşkilat budur."

Abdülhamid'in hayatı hakkında 33 ilginç gerçek

  • 12
  • 12

🔷 II. Abdülhamid'in devleti ayakta tutabilmesinin nedenlerinden biri Yıldız İstihbarat Teşkilatı'dır. Tahminlere göre teşkilatta 30 bin kişi görev alır. Görevli kimselere "gizli" manasına gelen "hafiye" denir. Teşkilat içerisinde derviş, molla, dilenci, seyyah, esnaf, seyyar satıcı gibi farklı milletlerden insanlar bulunur.

🔷 II. Abdülhamid'in hükümetine 1908 yılında son verilmesinin ardından Yıldız Teşkilatı da ortadan kaldırılır. Teşkilata ait yüz binlerce jurnal saraydan alınarak yakılır. Pek çok faaliyette bulunan teşkilatın arşiviyle birlikte yok olması tarihi kayıtların da yok olması demektir.

II. Abdülhamid'in gizemli teşkilatı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN