Arama

İslam uygarlığında gelişen bilim Avrupa'ya nasıl ulaştı?

İslam uygarlığı, yedi ila on yedinci yüzyıllarda altın çağını yaşadı; dünya üzerinde medeniyetin temelleri o tarihlerde atıldı. Bilim ile uğraşan, yeni keşifler yapan ve bilgiyi geliştirerek yeni teoriler ortaya koyan Müslüman alimler, tıp, eczacılık, astronomi, robotik teknoloji ve mimarlık gibi birçok alanda büyük ilerleme sağladılar. İspanya'dan Kuzey Afrika'ya, Orta Doğu'dan Endonezya ve Çin'e kadar üç kıtaya yayılan İslam Uygarlığı, yeni buluşlara imza atarken Avrupa ise "Karanlık Çağ"ını yaşıyordu. Peki, İslam uygarlığında gelişen bilim Avrupa'ya nasıl ulaştı?

  • 11
  • 16
BİLİMİN GELİŞMESİNDE KRAL II. ROGER ÖNCÜ BİR İSİMDİ
BİLİMİN GELİŞMESİNDE KRAL II. ROGER ÖNCÜ BİR İSİMDİ

🔸İslam uygarlığında gelişen bilimlerin aktarılması ve gelişmesi bakımından II. Roger büyük hizmette bulunmuştu. Çünkü onun direktifi sayesinde, destekleriyle ve bir dereceye kadar çalışmalara bizzat katılmasıyla bir coğrafya eseri ve bir dünya haritası ortaya çıkmıştı.

🔹Kral II. Roger, aynı zamanda pek çok eserin Latinceye tercümesini yaptırmıştı.

İslam uygarlığında eczacılık ve ilaçlar hakkında 25 ilginç bilgi

  • 12
  • 16
DOĞU LATİNLERİ İŞGALLER SIRASINDA YENİ KAYNAKLARA ULAŞTILAR
DOĞU LATİNLERİ İŞGALLER SIRASINDA YENİ KAYNAKLARA ULAŞTILAR

🔸Diğer taraftan 1099'dan 1291 yılına kadar, Antakya ile Kudüs arasındaki kültür merkezlerinin de dâhil olduğu Suriye'nin büyük bir bölümü yaklaşık 200 yıllığına, literatürde Doğu Latinleri olarak da isimlendirilen Latin Haçlıların eline geçti.

🔹Doğu Latinleri, hem Avrupa kültür merkezlerinde edinilen bilgileri kendilerine mal etme, hem de Arap-İslam kültür merkezleriyle 200 yıl süren temasları esnasında orada bulunan fakat çok yeni katkılar olmaları nedeniyle İspanya üzerinden Avrupa'ya ulaşamamış kaynaklara ve yapılan başarılı işleri tanıma imkânı buldular.

Müslüman alimlerin sağlık ile ilgili çalışmaları

  • 13
  • 16
AKDENİZ BİLGİ AKTARIMINDA BİR KÖPRÜ OLMUŞTU
AKDENİZ BİLGİ AKTARIMINDA BİR KÖPRÜ OLMUŞTU

🔸İslam bilimlerinin teori ve pratikte zirve noktasına ulaştığı 12. ve 13. yüzyılda Doğu Latinleri aracılığıyla Akdeniz üzerinden geçen Güney İtalya ile İslam dünyası merkezleri arasında bir köprü oluştu.

🔹Haçlılar, bilgi aktarımı konusunda, 200 yıl boyunca İslam dünyası merkezlerinde Arap-İslam bilimlerinin en yeni çalışmalarını, başarılarını ve ulaşmış oldukları bilgileri doğrudan doğruya tanıma ve Avrupa'ya aktarma imkânına sahip oldular.

İslam uygarlığı hakkında 20 ilginç bilgi

  • 14
  • 16
BİLİMİN BİR DİĞER AKTARILMA YOLU BİZANS’TI
BİLİMİN BİR DİĞER AKTARILMA YOLU BİZANS’TI

🔸İslam uygarlığındaki bilimlerin aktarma yolu, İslam dünyasının merkezinden ve doğusundan Bizans'a oradan da Avrupa'ya uzanır.

🔹Arapça ve Farsça eserler bu dönemde Bizans Yunancasına tercüme edilmiştir.

  • 15
  • 16
ASTRONOMİ TEORİLERİ BİZANS ARACILIĞIYLA TANINDI
ASTRONOMİ TEORİLERİ BİZANS ARACILIĞIYLA TANINDI

🔸İslam astronomisinin en yeni gezegen teorileri, Arapça ve özellikle Farsça kitapların Bizans versiyonları üzerinden Avrupa'ya ulaşmıştı.

🔹Bu gezegen teorilerinin bazılarının en geç 15. yüzyılın ilk yarısında Doğu Avrupa'ya ulaştığı ve Kopernik'in bu teorilerden haberdar olduğu bilinen bir gerçek.

Fuat Sezgin'in Fikriyat'taki tüm yazıları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN