Arama

İslam uygarlığında gelişen bilim Avrupa'ya nasıl ulaştı?

İslam uygarlığı, yedi ila on yedinci yüzyıllarda altın çağını yaşadı; dünya üzerinde medeniyetin temelleri o tarihlerde atıldı. Bilim ile uğraşan, yeni keşifler yapan ve bilgiyi geliştirerek yeni teoriler ortaya koyan Müslüman alimler, tıp, eczacılık, astronomi, robotik teknoloji ve mimarlık gibi birçok alanda büyük ilerleme sağladılar. İspanya'dan Kuzey Afrika'ya, Orta Doğu'dan Endonezya ve Çin'e kadar üç kıtaya yayılan İslam Uygarlığı, yeni buluşlara imza atarken Avrupa ise "Karanlık Çağ"ını yaşıyordu. Peki, İslam uygarlığında gelişen bilim Avrupa'ya nasıl ulaştı?

  • 15
  • 16
ASTRONOMİ TEORİLERİ BİZANS ARACILIĞIYLA TANINDI
ASTRONOMİ TEORİLERİ BİZANS ARACILIĞIYLA TANINDI

🔸İslam astronomisinin en yeni gezegen teorileri, Arapça ve özellikle Farsça kitapların Bizans versiyonları üzerinden Avrupa'ya ulaşmıştı.

🔹Bu gezegen teorilerinin bazılarının en geç 15. yüzyılın ilk yarısında Doğu Avrupa'ya ulaştığı ve Kopernik'in bu teorilerden haberdar olduğu bilinen bir gerçek.

Fuat Sezgin'in Fikriyat'taki tüm yazıları

  • 16
  • 16
BİLGİNİN AKTARILMASINDA BİZANS HIZ SAĞLAMIŞTI
BİLGİNİN AKTARILMASINDA BİZANS HIZ SAĞLAMIŞTI

🔸İslam bilimlerinin Bizans aracılığıyla aktarılmasının önemi, Arapça ve Farsça eserlerin Yunancaya çevrilmesiyle sınırlı değildi.

🔹İtalya, Orta ve Doğu Avrupa ve İran arasındaki kişisel temaslar, bilimin aktarılması konusunda etkisini artırmış ve Doğu İslam dünyasının en yeni bilimsel kazanımları, Avrupa'ya gecikmeden ulaşabilmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN