Arama

İslam uygarlığında ticaret nasıl yapılırdı?

İslam uygarlığında ticaret oldukça önemli bir gelir kaynağıydı. Peygamberimizin "Rızkın onda dokuzu ticarettedir" hadisi de Müslümanları ticaret için manevi olarak teşvik etmişti. İslam beldelerinde ticaretin yaygınlaşmasını sağlayan Müslümanlar, bir müddet sonra ticaret aracılığıyla İslam'ın farklı coğrafyalara yayılmasına da ön ayak olmuşlardı. Peki, İslam uygarlığında ticaret nasıl yapılırdı? İslam'da ticaret neden önemliydi? Sözleşme, alışveriş, borçlanma ve ticaret adabı gibi konular nasıl gelişme göstermişti?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 11
  • 22
30 KİLOMETRELİK ARALIKLARLA KERVANSARAYLAR BULUNURDU
30 KİLOMETRELİK ARALIKLARLA KERVANSARAYLAR BULUNURDU

Tüm bu etkinlikler, İslam'ın büyük önem verdiği yolculara yönelik yardımseverlik meziyetinin bir uzantısıydı.

Kervansaraylar önemli ticaret güzergâhları üzerinde yaklaşık otuz kilometrelik düzenli aralıklarla kuruluydular. Buralarda, eyvanlarla çevrili bir avlu yer alırdı.

  • 12
  • 22
İŞLEVLERİNE GÖRE PEK ÇOK ODA BULUNURDU
İŞLEVLERİNE GÖRE PEK ÇOK ODA BULUNURDU

Odalar işlevlerine göre sıralanır; kervansarayın duvarları boyunca yolcu odası, depo, muhafız odası ya da ahır olarak kullanılan bölümler bulunurdu.

Bugün kervansaraylara denk gelen yapılar, çoğu otoyol üzerinde rastlanan dinlenme tesisleri ve petrol istasyonlarıdır.

  • 13
  • 22
İSLAM, TİCARET İLE AFRİKA VE ÇİN’E YAYILDI
İSLAM, TİCARET İLE AFRİKA VE ÇİN’E YAYILDI

Bugün adı Kanton olan Hanfu'daki Çin sahiline kadar, Müslüman ve Yahudi tüccarlardan oluşan bir koloni 8'inci yüzyılda buraya yerleşmişti.

Tüccarların dürüstlüğü ve cana yakınlığı sayesinde İslam, Çin ve Orta Afrika'da yayıldı.

  • 14
  • 22
TÜCCARLAR ARACILIĞIYLA MÜSLÜMAN OLDULAR
TÜCCARLAR ARACILIĞIYLA MÜSLÜMAN OLDULAR

Müslüman tüccarlar Afrika'nın içlerine kadar girdiler; ilk kez Berberi tüccarlar İslam'ı Büyük Sahra Çölü'nün ötesine taşıdı.

Ticaret yollarının Kızıldeniz ve Nil nehrini birbirine bağladığı Kuzeydoğu Afrika'daki göçebe kavimler kısa sürede Müslüman oldular.

  • 15
  • 22
TİCARİ FAALİYETLERLE HIZLA GELİŞEN ŞEHİRLER
TİCARİ FAALİYETLERLE HIZLA GELİŞEN ŞEHİRLER

İslam dünyasındaki bazı merkezler, ticari faaliyetlerde önemli bir yere sahip olmaları sebebiyle daha hızlı geliştiler. Tunus'un Kayrevan şehri ve Fas'ın Sicilmasa şehri 10'uncu yüzyıl gezgini İbn Havkal tarafından Yollar ve Krallıklar adlı eserinde şu şekilde anlatılır:

"Mağrib'in en büyük şehri olan Kayrevan, ticaret, zenginlik ve pazarlarının güzelliği bakımından diğer şehirleri geride bırakıyor. Baş hazinedar Ebu'l Hasa'dan duyduğuma göre, Mağrib'teki tüm il ve beldelerin toplam geliri yedi yüz ila sekiz yüz milyon dinar arasındadır. Doğuya ihraç edilen mallar arasında misk, ipek, kaliteli yün giysiler, yün fanilalar, halılar, demir, kurşun ve cıva yer alır…"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN