Arama

İslam uygarlığındaki hastaneler hakkında 20 ilginç bilgi

İnsanoğlunun şifa arayışı, tarih boyunca hayatta kalmanın en önemli unsurlarından biri oldu. İnsanlık tarihi kadar eski bir tarihe sahip olan tıp ilminin kurumsallaştırılarak hastanelere dönüşmesi ise İslam uygarlığının altın çağında gerçekleşti. Dünyada pek çok coğrafyanın Karanlık Çağı yaşadığı o yıllarda İslam beldelerinde hastaneler kurulmuş, hastalıklara şifa olacak reçeteler keşfedilmişti. Dönemin hükümdarları da sağlık ile ilgili çalışmaları desteklemişler, hastanelerin kuruluşuna öncülük etmişler ve bu hastanelerin her türlü ihtiyacını karşılamışlardı. İslam uygarlığındaki hastaneler hakkında 20 ilginç bilgiyi derledik.

Emeviler döneminde iç karışıklıkların ve Emevi ailesinin uygulama ve tutumlarına karşı yapılan direniş ve isyanların bertaraf edilmesinden sonra Velid bin Abdülmelik döneminde 706 yılında ilk defa Dımaşk'ta büyük bir hastane kurulmuştur.

Cüzzam, körlük ve benzeri tedavisi zor hastalıkların ilk defa Velid bin Abdülmelik Hastanesi'nde tedavi edildiği belirtilir. Aynı şekilde bu gibi hastaların tedavisi için yapılan ilk hastane de Velid bin Abdülmelik Hastanesi'dir.

  • 10
  • 20

Velid bin Abdülmelik, bu hastanede birçok tabip görevlendirerek bunlara bol maaşlar vermişti. Ayrıca burada tedavi edilen cüzzamlı hastaların diğer hastalardan ayrı bir yerde karantina altına alınmalarını emretmiş, görme engelliler için de hastane bütçesinden büyük fonlar ayırmıştı.

  • 11
  • 20

Emeviler devrinde kurulduğu bilinen diğer bir hastane de Zukaku'l Kanadîl adını taşıyan hastanedir. El-Kanadil bölgesi veya el-Kanadil Mahallesi hastanesi adıyla da anıldığı bilinir.

  • 12
  • 20

Abbasi Devleti, bütün İslam dünyası ve dolayısıyla bütün Ortadoğu, Ön Asya ve Kuzey Afrika'da etkin bir hale gelmiş ve çok güçlü bir yönetim ortaya çıkmıştı. Dönemin tüm ilim insanları için Bağdat önemli bir merkez olmuş, pek çok tabip bu şehre gelmişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN