Arama

İslam uygarlığının coğrafyaya dair 25 ilginç keşfi

Bundan bin yıl önce yaşayan ünlü Müslüman coğrafyacı Mukaddesi'nin coğrafi terimleri ilk kullanan kişi olduğunu biliyor muydunuz? Peki ya, İdrisi'nin Dünyanın çevre uzunluğunu o günün şartlarına rağmen nasıl doğru şekilde hesapladığını? Ya da dairesel görünüme sahip ilk Dünya haritasını kimin çizdiğini veya uzaklardan gelen pek çok hacının Mekke ve Medine yolunu nasıl bulduğunu? Seyahat, keşif ve ticaret alanlarında çok başarılı olan Müslümanlar, asırlar öncesinden coğrafya biliminin temelini attılar. İslam uygarlığının coğrafyaya dair 25 ilginç keşfini sizlerle buluşturuyoruz.

  • 11
  • 25
DAİRESEL GÖRÜNÜMDE ÇİZİLEN İLK HARİTA
DAİRESEL GÖRÜNÜMDE ÇİZİLEN İLK HARİTA

İlk Türk coğrafyacılardan olan ve sözlük bilimci kimliğiyle de tanınan Kaşgarlı Mahmud, alışılmışın dışında dairesel görünüme sahip bir Dünya haritası çizdi.

1073 yılında tamamladığı Divan-ı Lügati't Türk adlı ünlü eserine dâhil ettiği bu Dünya haritası Orta Asya, Çin ve Kuzey Afrika'nın önemli bir bölümünü içerirken batıda Volga Nehri'nin ötesinde fazla bir şey bulunmamaktadır.

Bunun sebebi büyük ihtimalle haritanın Türklerin batıya hareketinden önce çizilmiş olmasıydı.

  • 12
  • 25
COĞRAFİ BİLGİLERİ KOLAY ANLAŞILIR FORMATTA YAZDILAR
COĞRAFİ BİLGİLERİ KOLAY ANLAŞILIR FORMATTA YAZDILAR

11 ve 12'nci yüzyıllarda Bekri ve İbn Cübeyr adlı iki Müslüman yazar, seleflerince oluşturulan bilgileri toplayıp bir araya getirerek kolay anlaşılabilir bir formata soktu.

İspanya'nın Huelua ve Saltes valisinin oğlu olan Bekri'nin kendisi de bizzat Sevilla sarayının çeşitli diplomatik görevlere katılan önemli bakanlarından biriydi. Yoğun resmi görevlerine rağmen, iyi bir âlim ve deneme yazarıydı.

  • 13
  • 25
ARAP YARIMADASINI İNCELEYEN ESER
ARAP YARIMADASINI İNCELEYEN ESER

Çeşitli yerlerin adlarını içeren, Arap Yarımadası'nı incelemeye ayırdığı önemli bir coğrafya eseri yazdı.

Alfabetik sıraya göre düzenlenen Hadis ve Tarihler adlı eser köy, kasaba, vadi ve anıtların adlarını içeriyordu. Diğer önemli eseri ise tüm Dünyayı ele alan bir ansiklopedi çalışmasıydı.

  • 14
  • 25
MEKKE’YE YAPTIĞI HAC YOLCULUKLARINI KAYDETMİŞTİ
MEKKE’YE YAPTIĞI HAC YOLCULUKLARINI KAYDETMİŞTİ

Granada Valisi'nin kâtipliğini yapan Belensiyeli İbn Cübeyr, Mekke'ye yaptığı hac yolculuklarını kayda geçirmeyi adet edinmişti.

Bu yedi yüzyıllık gezi kitapları, Doğu Akdeniz dünyası hakkında ayrıntılı bilgiler veren günlüklerdi.

İbn Cübeyr bu seyahat ve yol kitaplarında coğrafya dalının çok dışına çıkarak bitkiler, mutfak ve seyahat tavsiyeleri gibi birçok konuya değinir.

  • 15
  • 25
SEYAHAT GÜNLÜKLERİ HARİTALARA İLHAM OLDU
SEYAHAT GÜNLÜKLERİ HARİTALARA İLHAM OLDU

Müslüman İspanya'da seyahat günlüğü tutmak büyük bir tutkuya dönüşmüştü; öyle ki, bundan ilham alan tanınmış âlim İdrîsî dönemin en kapsamlı Dünya atlasını hazırladı.

İdrîsî, Kurtuba'dan Sicilya'ya gelerek harita hazırlamak üzere Norman Kralı II. Roger tarafından 1139 yılında işe alınmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN