İstanbul'da az bilinen 10 Hamidiye Çeşmesi
Şehr-i İstanbul'un sevdalısı Sultan II. Abdülhamid, mevcut düzensizliğin önüne geçmek ve yeni yatırımlar yapmak kaydıyla can çekişen şehre yaşanırlık kazandırmak istiyordu. Peki, Abdülhamid'in başkent olan İstanbul'u, marka şehir haline getirmek için dünyanın önde gelen mimarlarına ve şehir plancılarına İstanbul ile ilgili projeler çizdirdiğini biliyor muydunuz? Sizler için, İstanbul'da az bilinen 10 Hamidiye Çeşmesi'ni derledik.
Giriş Tarihi: 02.05.2019
13:48
Güncelleme Tarihi: 15.09.2019
21:43
Çeşmenin üst kısmında motiflerle süslü madalyonunun içinde Sultan II. Abdülhamid Han'ın tuğrası bulunmaktadır. Hamidiye Çeşmesi, cellat tarafından kafası vurulan kişinin başının sergilendiği Seng-i İbret yanında, Sultan II. Abdülhamid Han'ın Topkapı Sarayı'na armağanı olarak yer almaktadır.
YILDIZ SARAYI HAMİDİYE ÇEŞMESİ
Sultan II. Abdülhamid Han'ın ikametgâhı olan Yıldız Sarayı'nın bahçesinde, Yaveran Dairesi'nin duvarına bitişik olarak 1903 yılında inşa edilmiş pek zarif bir Hamidiye Çeşmesi'dir.
Tahta çıkışının 25. yıl dönümünde İstanbul'da birçok yere Hamidiye Çeşmesi yaptıran Sultan II. Abdülhamid, Yıldız Sarayı bahçesine de 30 kadar Hamidiye Çeşmesi inşa ettirmiştir. Bu çeşmelerden birkaç tanesi mimar Raimondo D'Aronco tasarımıdır.
Raimondo D'Aronco, Yıldız Sarayı için toplam 6 adet çeşme tasarlanmış, fakat hepsini gerçekleştirememiş. Saray içerisinde bulunan diğer çeşmelerden farklı bir anlayışa sahip olan çeşme, geleneksel Osmanlı çeşmelerinin bir örneği gibi inşa edilmiştir.
Yıldız Hamidiye Camii tarafından saraya girildiğinde, Yaveran Dairesi duvarına dayalı olarak Hamidiye Çeşmesi'nin hat yazıları Hattat Sami Efendi tarafından yazılmıştır. Üç çeşmesi olan ve tezyinatıyla göz kamaştıran çeşmenin üst kısmında, Sultan II. Abdülhamid Han'ın tuğrası bulunmaktadır.
II. ABDÜLHAMİD ÇEŞMESİ - SİRKECİ
1877 yılında Sultan II. Abdülhamid Han tarafından, Sirkeci Demirkapı'da surlara bitişik olarak yaptırılmıştır. Askerlik Dairesi bitişinde bulunan çeşme, askerler için yaptırılmış ve bu durum inşa kitabesinde belirtilmiştir.
Kitabesinin üzerindeki rozetin içinde ince bir ay ve ortasında tuğra bulunmaktadır. Tuğranın yer aldığı alınlığın altında üç bölümden oluşan inşa kitabesi yer almaktadır. Celi talik yazı hattıyla devrin önemli hattatlarından Abdülfettah Efendi tarafından mermere yazılmıştır.
19. yüzyılın barok süslemelerine sahip olan çeşme, yakın zamanda restore edilmiştir.