Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • İstanbul’da bir ilim akademisi: İbnülemin Mahmud Kemal'in konağı

İstanbul’da bir ilim akademisi: İbnülemin Mahmud Kemal'in konağı

Osmanlı'da konaklar, kültür merkezi hüviyetini taşırdı. İlim erbabını himaye eden devlet adamları, haftanın belirli günleri konaklarında meclisler, sohbet grupları oluşturarak sanatın ilerlemesini sağlardı. Bu edebiyat mahfillerinden biri de son Osmanlı alimlerinden İbnülemin Mahmud Kemal'in konağıydı. "Dârülkemâl" adıyla da anılan bu ev, ilim ve sanat çevresinden seçkin simaların, her hafta uzun geceler etrafında buluştuğu son ocak oldu. Peki, İbnülemin Mahmud Kemal'in meclisinin kuralları neydi? İbnülemin Mahmud Kemal Konağı'ndaki meclislere kimler katılırdı?

  • 11
  • 12

Burada her şey eskiydi; okunan şiirler eski, kelimeler eski, hatta sesler bile eski. Bu odadan sokağa çıktığım zaman bir devrin cenaze namazından dönüyorum sanırdım. Fakat lâakal iki asır eski olan bu odanın maziliğine rağmen burada manevi bir aydınlık vardı. Buraya gelenler Fuzulî'nin bir imalesinden başka tûl-i emel bilmezler; burada Naima'nın bir nüktesiyle bütün mahrumiyetler unutulurdu.

Ve bu oda, mukaddes bir mahremiyetin rutubeti içinde yazın bile serindi. Ancak bu serinlik selvilerden inen gölgeler kadar loştu. Buradan çıkınca sokaklara, insanlara şaşırarak bakardım.

Bu odada mühim ilim vak'aları olurdu; Ali Emirî Efendi bir yazma kitapta bir sineğin bir damla münasebetsizliğini diliyle ıslatıp eliyle silerek Revan sekarının Revan seferi olduğunu bu odada keşfederdi. Ve 93 âyânından Bursalı Rıza Efendi'nin Şehnâme'yi ezber bildiğini, Tarih-i Edebiyat müellifi Faik Reşat Bey gözlerini açarak bu odada söylerdi. Namık Kemal'in temiz ve beyaz çoraba meraklı olduğunu da, şair Adanalı Hakkı Bey'den yine bu odada öğrenirdim."

  • 12
  • 12
BİR SANAT VE İRFAN HAZİNESİ
BİR SANAT VE İRFAN HAZİNESİ

🔸 Edebiyatımızın Beş Hececiler olarak adlandırılan grubun üyesi Yusuf Ziya Ortaç, bu meclisin misafirleri arasındaydı. Ona göre konak, Topkapı Sarayı'ndan bile zengin bir sanat ve irfan hazinesiydi.

Yusuf Ziya Ortaç kimdir?

🔸 İbnülemin'in konağındaki bu meclisin bir özelliği daha var ki o da müzik, beste, şiir, edebiyat, tarih, hat, felsefe, tasavvuf gibi pek çok alanda birbirine zıt görüşteki simaları buluşturmasıydı.

🔸 İbnülemin, vefatına kadar devam eden bu meclisler ile büyük bir medeniyetin kültürünü muhafaza edip geleceğe aktardı.

Yeni Türk Edebiyatında Edebiyat Mahfilleri, Turgay Anar
İbnülemin Mahmud Kemal İnal, Fatih Belediyesi Sanat Yayınları
Türk Düşünce Tarihinde İbnülemin Mahmud Kemal İnal-Serdar Sezer Şimşek
Tezkire Geleneğinin Son Temsilcisi: İbnülemin Mahmut Kemal İnal-İsmail Alperen Biçer

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN