Arama

İstanbul’u ihya eden Sultan Abdülhamid’in hizmetleri

Üç kıtaya hükmeden büyük bir imparatorluğun en zor dönemlerinin mirasını omuzlarına alan bir hükümdardı, Sultan II. Abdülhamid. Dünyanın en buhranlı döneminde tahta çıkmasına rağmen, Osmanlı Devletinin yükselmesi için eğitim, bilim, teknoloji ve sanayiye daima büyük önem verdi. Demiryollarından, hastanelere, mühendislik okullarından camilere, fabrikalardan hayır kurumlarına kadar İstanbul'a sayısız eser kazandırdı. Onun imzası bulunan mimari yapılar ise bir kitapta toplandı. Bizler de, "Ulu Hakan"ın İstanbul'a kazandırdığı bu paha biçilmez eserleri sizler için derledik.

  • 13
  • 44
KIYILARI KORUMAK AMAÇLI TORPEDOLAR
KIYILARI KORUMAK AMAÇLI TORPEDOLAR

Sultan Abdülhamid'in en çok eleştirildiği konulardan biri, "donanmanın Haliç'te çürütüldüğü" üzerinedir. Bu eleştiri, zamanın ruhunu ve Osmanlı'nın durumunu yeteri kadar doğru okuyamamaktır.

Teknolojisi geliştirilememiş bir deniz gücünün yenilgisi, ağır toplumsal travmalara yol açar. Bunun en acı örneği "Navarin Deniz Muharebesi"dir. Bu deneyimler Sultan'a kıyıları koruyacak, esnek bir deniz filosu kurmaya itmişti.

Daha esnek ve manevra kabiliyeti yüksek, küçük savaş gemileri ile güç oluşturma çabası, o günün koşullarında en doğru olan tavırdı.

Sultan'ın "çünkü ülkeler birbiriyle ittifak yapmak istediğinde bir ülkenin kara ve deniz gücünü dikkate alırlardı" cümlesi, konuya nasıl baktığını anlatması bakımından değerlidir.

"Dünyanın ilk denizaltısı: Tahtelbahir" adlı haberimizi okumak için tıklayın.

  • 14
  • 44
ERTUĞRUL SÜVARİ ALAYI
ERTUĞRUL SÜVARİ ALAYI

"Basiret emniyetin babasıdır; evvela basiret sonra da emniyet gereklidir."

Sultan Abdülhamid

Üç kıtaya yayıldığı dönemde, kuşkusuz ki imparatorluğun en güçlü kurumu, ordusuydu. Ancak bunun devam ettirilebilmesi için yeterli "zihinsel dönüşüm"ü gerçekleştirecek kadroların yetişmemiş olması, orduyu zamanın büyük dişlilerinden yapamamıştı; aksine zamanın dışına taşımıştı.

Sultan Abdülhamid, zihinsel dönüşümü sağlayarak güçlenen yabancı orduların seviyesine çıkarabilmek için; ordu kadrolarının eğitimine öncelik vermiş, yabancı uzman subayları bu konuda istihdam etmişti.

Bu sayede son derece başarılı, görevini iyi yapan, vatansever kurmay subayların yetişmesi mümkün olabilmişti.

  • 15
  • 44
CİHANGİR CAMİİ
CİHANGİR CAMİİ

Kanuni Sultan Süleyman tarafından oğlu Şehzade Cihangir için Mimar Sinan'a yaptırılan, geçirdiği 5 yangından sonra Sultan Abdülhamid tarafından yeniden inşa ettirilen Cihangir Camii, 3 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından geçtiğimiz yıl yeniden ibadete açılmıştı.

  • 16
  • 44
DENİZCİLİK OKULU
DENİZCİLİK OKULU

Mühendishane-i Bahr-ı Humayun adlı bu okul, Osmanlı Devletinde tersanelere mühendis yetiştirmek için kurulmuştu.

  • 17
  • 44
FESHANE-İ AMİRE
FESHANE-İ AMİRE

Feshane-i Amire kapandığı döneme kadar ülkenin gerek sivil gerek askeri yaşamında önemli bir yer edinmiş olan dokuma fabrikasıdır.

Osmanlı'nın önemli sanayi ürünlerinden olan çuha ve fes üretimi için kurulan Feshane-i Âmire tekstil sanayiinin ilk örneklerinden biridir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN