Arama

İstanbul'u yangınlardan koruyan kahramanlar "tulumbacılar"

"Yaman geliriz yaman gideriz" naraları ve cesaretleri ile bir dönem ahşap evlerin saltanat sürdüğü İstanbul'u yangınlardan koruyan ve semt sakinlerinin yiğitlik, şeref ve namusunun timsali tulumbacıların, itfaiye teşkilatına dönüşme yolculuğu 1925 yılında başlamıştı.

  • 9
  • 272
Müslüman mahallelerinde mescidlere konuldu
Müslüman mahallelerinde mescidlere konuldu

Hocapaşa yangını tulumba teşkilâtının süratle ihyasını ve nefer sayısının arttırılmasını zorunlu kıldığından çıkarılan ferman gereği İstanbul halkı her semte, her mahalleye bir tulumba tedarik etti; böylece sonraları çok ün kazanacak olan mahalle tulumbacılığı ortaya çıktı. Bu tulumbalar başlangıçta müslüman mahallelerinde mescidlere, hıristiyan mahallelerinde kiliselere kondu.

  • 10
  • 272
Tulumba takımlarının ilginç isimleri
Tulumba takımlarının ilginç isimleri

Tulumbacılık, İstanbul'da gündelik yaşamın ve folklorun önemli unsurlarından biriydi. Tulumba takımlarının isimleri de ilginçti: Toygartepeliler, Çengelköy Türkleri, Hasköy Mûsevîleri, Kazlıçeşmeliler vb. İstanbul gençleri ve özellikle ayak takımından gençler arasında tulumbacılık bir sevda halini alınca pazı kuvveti, pençe ve koşarlı ayak iddiaları başladı ve bir mahallenin tulumba sandığı semt sakinlerinin yiğitlik, şeref ve namusunun timsali oldu. Sadece çevik ve gözü kara tipler olarak değil aynı zamanda semâi, mani ve destan okumakla da ün salan tulumbacılar 19. yüzyıl İstanbul hayatının önemli tiplerinden biriydi.

  • 11
  • 272
İlk Türk pulu ve sonrasında tedavüle çıkarılan Osmanlı devleti pulları
İlk Türk pulu ve sonrasında tedavüle çıkarılan Osmanlı devleti pulları

13 Nisan 1881 Ay'lı Ampir Posta Pulları
Bu seri Sultan Abdülhamid tahta çıktıktan sonra tedavüle koyulmuştur.

Osmanlı Devleti, 1863 yılında ilk posta pulunu bastı ve postada kullanmaya başladı. Böylece, Asya'da yapışkan posta pulu basan ikinci bağımsız devlet Osmanlı Devleti oldu. Bu pul; Konstantinopolis matbaasında tasarlandı ve basıldı. Yazımı tamamıyla Türkçe olup Arapça el yazısı kullanılmıştır. Bu pullar 2 Kuruş ve 5 Kuruş olmak üzere 2 değerden oluşmaktadır. İşte ilk Türk pulu ve sonrasında tedavüle çıkarılan Osmanlı devleti pulları...
  • 12
  • 272
Hatıra Pulları
Hatıra Pulları

23 Temmuz 1916 – 10 Temmuz 1332 Sürşarjlı Milli Bayram Hatıra Pulları

10 Temmuz 1332 hatırası olarak yapılmıştır.

  • 13
  • 272
Osmanlı Dönemi Küçük Tuğralı Ve Ay Yıldızlı Pullar
Osmanlı Dönemi Küçük Tuğralı Ve Ay Yıldızlı Pullar

1905 Sürşarjlı Dahili Matbua Pulları

Bu serinin ve 1905 tarihine kadar tedavüle çıkarılan pulların resimlerini M.Demirciyan ve klişelerini Merhum Hattat Nazmi Bey hazırlanmış ve cümlesi Düyunu Umumiye Matbaasında basılmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN