Arama

İstanbul'un 'Altın Boynuz'unu aşan köprü

Her gün binlerce kişinin geçtiği Galata Köprüsü, İstanbul'un tarihi semtleri Eminönü ile Karaköy'ü birbirine bağlayan, şehrin en ikonik yapılarından biri. İstanbul'daki tarihi eserlerin silueti, deniz kokusu, güneşin batışı ve tüm bunların oluşturduğu göz alıcı manzarasıyla, dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor. O ziyaretçilerin bir kısmı da, Avusturya'dan İstanbul'a gelen fotoğrafçılar. Farklı zamanlarda İstanbul'a gelen bu fotoğrafçıların, ziyaretleri sırasında çektikleri ve daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış nadide fotoğrafları, sizlerle buluşturuyoruz.

  • 5
  • 8
GALATA KÖPRÜSÜNÜN TARİHÇESİ
GALATA KÖPRÜSÜNÜN TARİHÇESİ

Takvimler 1845 yılını gösterdiğinde Galata Köprüsü, eski adıyla Cisr-i Cedit (Yeni Köprü), I. Abdülmecid'in annesi Valide Sultan tarafından ahşap olarak inşa ettirildi. Kısa sürede eskiyen köprüyü, Kaptan-ı Derya Hasan Ahmet Paşa 1863 yılında yenileyerek, tekrardan hizmete sundu.

19'uncu yüzyılın sonlarına doğru, köprüde artan yaya trafiği nedeniyle, çıkan asayiş olaylarını denetim altına almak için, köprünün Galata ucunda, eklektik üsluplu ve süslemeli Aziziye Karakolu inşa edildi. Köprü 37 yıl boyunca bu şekilde hizmet verdikten sonra, yerine suyun hareketiyle sallanan ağır bir köprü inşa ettirildi ve 1912 senesinde Sultan 5. Mehmet Reşad'ın tahta çıkışının üçüncü yıldönümünde açıldı.

Galata Köprüsünün 1956 yılına ait bir fotoğrafı. Arkada Yeni Camii ve kısmen Rüstem Paşa Camii görünüyor.

  • 6
  • 8
ELEKTRİKLİ TRAMVAY BU KÖPRÜDEN GEÇİYOR
ELEKTRİKLİ TRAMVAY BU KÖPRÜDEN GEÇİYOR

1914 yılının Ocak ayına gelindiğinde ise, elektrikli tramvayların bu köprü üzerinden Eminönü-Karaköy bağlantısı sağlandı. 1987 senesinde köprünün Haliç'e bakan tarafında, yeni bir köprünün yapımına başlandı.

Bu köprünün yapımı tamamlanmadan önce 1992 yılı Mayıs ayında, tarihi Galata Köprüsü nedeni bilinmeyen bir yangın sonucu yanarak, büyük hasar gördü. Yangından sonra diğer köprünün yapımı hızlandırılarak, Haziran 1992'de tarihi köprünün yerinde Atatürk Köprüsü adıyla hizmete açıldı.

Galata Köprüsünün 1956 yılına ait bir fotoğrafı. Arka planda Yeni Camii, Süleymaniye Camii ve Rüstem Paşa Camii gibi birçok tarihi eser görünüyor.

  • 7
  • 8
KÖPRÜDEN GEÇENLERİN TÜTÜN İÇMELERİ YASAKTI
KÖPRÜDEN GEÇENLERİN TÜTÜN İÇMELERİ YASAKTI

On bir parçadan meydana gelen tarihi Galata Köprüsü'nün, Karaköy tarafındaki parçaları yerinde bırakıldı ve yanmayan kısımları taşınarak Atatürk Köprüsü'nün Unkapanı ayağında karaya bağlandı.

Galata Köprüsü, eski zamanlarda yangınlardan sıkı bir şekilde korunuyordu. Bu sebeple ahşap döşemelerin yanmaması için, gündüzleri köprüden geçenlerin tütün içmeleri yasaklanmıştı. Ayrıca, köprü geceleri de kapatılırdı. Köprü ücretli tarifeyle yayalara hizmet eder, alınan ücrete de "müruriye" denirdi.

Galata Köprüsünün 1962 yılına ait bir fotoğrafı.

  • 8
  • 8
AVUSTURYA'DAN BİR ASIRLIK FOTOĞRAFLAR
AVUSTURYA’DAN BİR ASIRLIK FOTOĞRAFLAR

Dünyanın gözde şehri olan İstanbul, tarih boyunca tüm dikkatleri üzerinde toplayan bir kentti. Asırlar boyu dünyaya hükmeden, birçok coğrafyanın bu şehirden yönetildiği İstanbul, yurtdışından birçok gezgin ve fotoğrafçının da ilgi gösterdiği bir şehir oldu.

O ziyaretçilerin bir kısmı da, Avusturya'dan İstanbul'a gelen fotoğrafçılardan oluşuyordu. Avusturyalı fotoğrafçılar, İstanbul ziyaretleri sırasında Galata Köprüsünün de fotoğraflarını çekerek, tarihe bir not düştüler.

Galata Köprüsünün 1956 yılına ait bir fotoğrafı.

Fikriyat

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN