İznik'teki kültür hazinesi tarihi eserler
Roma, Selçuklu ve Osmanlı'ya ev sahipliği yapan İznik, çok eski bir yerleşim merkezidir. İlkçağ sikkelerinde "Altın Şehir" olarak nitelendirilen şehrin etrafı surlarla ve pek çok tarihi yapıyla çevrilidir. Bu kadim şehir, Orhan Gazi'nin İznik fethinden sonra camiye çevirdiği ve Mimar Sinan dokunuşlarıyla yeniden hayat bulan Ayasofya Camii'nden tutun da Roma döneminde inşa edilen Dikilitaş'a kadar pek çok kıymetli tarihi yapıyı bünyesinde barındırmaktadır. İznik'teki kültür hazinesi 5 tarihi eseri sizler için derledik…
Giriş Tarihi: 01.11.2020
16:52
Güncelleme Tarihi: 01.11.2020
17:05
Dikilitaşın mimari özellikleri
📌Dikilitaşın günümüzdeki yüksekliği 12 m.'dir.
📌Anıtın kaidesi dikdörtgen prizma şeklindedir. Kaide üzerinde üçgen prizma tarzında beş taş bulunur.
📌Anıtı oluşturan beş taş beyaz mermerden yapılmış ve demir kamalarla birbirine geçirilmiştir.
📌Anıtın en üstünde altıncı bir taşın bulunduğu, fakat buradan düşerek kaybolduğu anlaşılmaktadır.
💡Dikilitaş'taki kitabede ne yazmaktadır?
📌Aslında en üstte altıncı bir taşın bulunduğu, fakat buradan düşerek kaybolduğu anlaşılmaktadır. Obelisk'in geniş olan birinci taşın üzerindeki Yunanca kitabede 'C. Cassius Philiscus, C. Cassius Asklepiodotus'un oğlu, 83 yıl yaşadı' yazılıdır.
Asırlık dikilitaşlar
Su kemerinin tarihi
📌Roma döneminden kalan Antik Su Yolu ve Lefke Kapısı İznik'in en dikkat çekici yapıları arasında yer almaktadır.
📌4. yüzyılda Batı Roma İmparatorluğu burada bir yerleşke imal etmiş ve ihtiyaç duydukları suyu da bu su yolu aracılığı ile elde etmişlerdir.
📌Su kanalının Roma döneminde İmparator Hadrian'ın buyrukları ile yaptırıldığını kent surlarındaki bir kuleye ters şekilde konmuş olan kitabeden öğrenilmektedir:
Kitabede: ' Yüce İmparator Kayser Trajan Hadrian'ın elçisi, su yolunu çevreleyen arazide oturanlara, hiçbir şekilde kanala girmemelerini, çevrede yetişmiş bulunan ağaçlardan on dirsek boyunda olanları kesmemelerini duyurur. Aynı şekilde, bir kimse buna aykırı davranışta bulunursa, devlet kasasına kanun uyarınca ceza ödeyecektir. Bazı kimseler, su yolunun köprülerini, üzerinden arabaların ve bütün hayvanların geçebileceği şekilde yapmalıdırlar. Eğer bazı kimseler su kanalının içinden geçmeye yeltenirlerse, aynı kanunun cezai kapsamına düşerler. Kanal çevresinde hendek açanlara, su kanalına hiçbir şekilde zarar vermemeleri duyurulur. Eğer bir kimse buna aykırı bir davranışta bulunursa, kanun uyarınca para cezası ödeyecektir.' Denilmektedir.
📌Su kemerinin altından geçince Lefke Kapısı bulunmaktadır. Lefkeli Rumların bulunduğu bu yere Lefke Kapı adı verilmiştir. Aynı bölgede üç tane daha kapı vardır fakat bunlar kralın kullandığı, halka yasak olan kapılardır. Hatta öyle ki halk kullandığı takdirde cezaya tabi tutuluyormuş.
Nasıl gidilir?
🔍Su nasıl taşınıyordu?
📌Doğal kayalığın ağız kısmı bir duvarla dışarıya doğru uzanmakta, buraya yakın bölümde oluşturulmuş havuza su doldurulup taşınmıştır.
📌Suyu nakleden kanal ilk önce kuzeybatıya sonra batıya dönerek kente, Lefke Kapı'nın güneyindeki çeşmeye ulaşmaktadır.
📌Bu kanal Bizans döneminde Justinianus tarafından yeniden ele alınmış ve günümüze kadar birçok kez onarılmıştır.
Su kemerinin mimari özellikleri
📌Kanal; moloz taş, devşirme mimari parçalar, tuğlalar ve kireç kum harcı ile örülmüştür.
📌Roma ve Bizans dönemlerine ait mermer bezemeli mimari ve yazıtlı parçalar dikkat çekmektedir.
📌Havuzdan, Lefke Kapı'ya doğru uzanan kanalın yola yakın kısmında, köşede tuğladan örme nişli bir çeşme kalıntısı görülmektedir.
Tarih boyunca İstanbul'un su ihtiyacı nasıl karşılandı?