Arama

İznik'teki kültür hazinesi tarihi eserler

Roma, Selçuklu ve Osmanlı'ya ev sahipliği yapan İznik, çok eski bir yerleşim merkezidir. İlkçağ sikkelerinde "Altın Şehir" olarak nitelendirilen şehrin etrafı surlarla ve pek çok tarihi yapıyla çevrilidir. Bu kadim şehir, Orhan Gazi'nin İznik fethinden sonra camiye çevirdiği ve Mimar Sinan dokunuşlarıyla yeniden hayat bulan Ayasofya Camii'nden tutun da Roma döneminde inşa edilen Dikilitaş'a kadar pek çok kıymetli tarihi yapıyı bünyesinde barındırmaktadır. İznik'teki kültür hazinesi 5 tarihi eseri sizler için derledik…

  • 7
  • 14
SÜLEYMAN PAŞA MEDRESESİ
SÜLEYMAN PAŞA MEDRESESİ

📌İznik'in merkezinde bulunan medreseyi, Orhan Gazi'nin büyük oğlu "Rumeli Fatihi" olarak anılan Şehzade Süleyman yaptırmıştır.

📌Yazıt taşı bulunmayan medresenin kesin yapım tarihi belli değildir; 1335-1359 tarihleri arasında yapıldığı tahmin edilmektedir.

Günümüzde hangi işlevde kullanılmaktadır?

📌Süleyman Paşa Medresesi, geleneksel çini sanatını yaşatmak ve gelecek nesle ulaştırmak amacıyla restore edilerek yeniden düzenlenmiştir. Bugün tarihsel el sanatlarına özgü bir ticaret mekanı olarak düzenlenmiştir.

📌"Çiniciler Çarşısı" olarak hizmet veren medresede seramik üretimi yapan dokuz sanat atölyesi bulunmaktadır. Bu atölyelerde geleneksel İznik çinileri üretilmekte, Çini sanatı öğretilmekte ve satılmaktadır.

Nasıl gidilir?

Yapının mimari özellikleri

📌Açık avlulu ve U planlı medresede, bir dershane ile on bir adet öğrenci hücresi bulunmaktadır.

📌Yapının cephe duvarları moloz taş ve tuğla ile örülmüş, bazı yerlerinde devşirme malzeme kullanılmıştır. Revak duvarları almaşık tekniği ile bir sıra taş, üç sıra tuğla örgülü olup sütunları granit ve mermerdir.

📌Yapı aslına uygun onarılmış ve bugün tarihsel el sanatlarına özgü bir ticaret mekanı olarak düzenlenmiştir.

Eski İstanbul'un 5 medresesi

💡Yapının önemi nedir?

📌Her hücrede bulunan dikdörtgen ve yuvarlak pencereler ve değişik nispetleri ile Selçuklulardan farklı yeni bir medrese mimarisinin doğuşunu haber vermektedir. Osmanlı mimarisinin şekillenmeye başladığı dönemin eseridir.

  • 10
  • 14
DİKİLİTAŞ
DİKİLİTAŞ

Dikilitaşın tarihi

📌Halk arasında 'Beştaş', 'Dikilitaş', 'Nişantaşı' olarak da bilinen anıt, İznik'te yer alan en önemli Roma yapılarından biridir.

📌Eser, MS 1. yüzyılda Roma soylularından C. Cassius Philiscus anısına dikilmiştir.

📌Günümüzde bağ içinde yükselen mezar anıtı Nikaia Kapı'larını yaptıran Cassius Chrestus'un kardeşi veya yeğeni olan C. Cassius Philiscus'a aittir.

📌Anıtın tepesindeki altıncı taşın üzerinde bir kartal heykeli olduğu sanılmaktadır. Anıtın bir yönünde ise Philiscus'un heykeli olduğu kalan izlerden anlaşılmaktadır.

Nasıl gidilir?

  • 11
  • 14

Dikilitaşın mimari özellikleri

📌Dikilitaşın günümüzdeki yüksekliği 12 m.'dir.

📌Anıtın kaidesi dikdörtgen prizma şeklindedir. Kaide üzerinde üçgen prizma tarzında beş taş bulunur.

📌Anıtı oluşturan beş taş beyaz mermerden yapılmış ve demir kamalarla birbirine geçirilmiştir.

📌Anıtın en üstünde altıncı bir taşın bulunduğu, fakat buradan düşerek kaybolduğu anlaşılmaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN