Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Kazım Karabekir’in bakımını üstlendiği Gürbüz Çocuklar Ordusu

Kazım Karabekir’in bakımını üstlendiği Gürbüz Çocuklar Ordusu

Doğu Cephesi'nde küçücük yaşlarda öksüz ve yetim kalan binlerce çocuk ve onlara sahip çıkan bir komutan… Kâzım Karabekir, doğuda Ermeni Mezalimi sonucu mağdur olan binlerce yetimin bakımını ve eğitimini üstlenmiş; kolordudaki ustalar onlara sanat, subaylar ise okuma yazma öğretmişlerdi. Daha o yaşlarda askeri üniformayı giyip bir ömür boyu çıkarmayan Gürbüz Çocuklar Ordusu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin belkemiği olmuş; Kazım Karabekir, o tarihten sonra "yetim babası" olarak anılmaya başlamıştı.

  • 9
  • 15
BİNALAR YIKILMIŞ EĞİTİM İMKÂNSIZ HALE GELMİŞTİ
BİNALAR YIKILMIŞ EĞİTİM İMKÂNSIZ HALE GELMİŞTİ

🔸 Kâzım Karabekir, doğuda Ermeni Mezalimi sonucu yetim kalan binlerce çocuğa sahip çıktı. Ancak fiziki şartlar ne yazık ki yetersizdi.

🔸 İşgal dolayısıyla birçok bina yıkılmıştı ve eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi imkânsız hale gelmişti.

🔸Kars'ta Ermenileri mağlup eden Karabekir, Sarıkamış'ı ordusu için karargâh merkezi haline getirdi. Karargâhın buraya taşımasında Ruslardan kalma birçok modern binanın olması etkili oldu. Karabekir şehirdeki modern binaları, Gürbüz Çocuklar Ordusu'nun eğitim faaliyetleri için de bulunmaz bir fırsat olarak görmüştü.

  • 10
  • 15
ASIL İSTEĞİ BİR ‘ÇOCUKLAR KASABASI’ KURMAKTI
ASIL İSTEĞİ BİR ‘ÇOCUKLAR KASABASI’ KURMAKTI

🔸 Karabekir karargâhın taşınmasından sonra Erzurum'da kurmuş olduğu okullardan bir kısmını Sarıkamış'a getirtti. Ancak yapılan yalnızca bir nakil işi değil, asıl yapılmak istenen bir "Çocuklar Kasabası" kurmaktı.

🔸 Kazım Karabekir, iki şehirde de kolordunun imkânlarını kullanarak yetimler için Sanayi Mektebi, Leylî Eytâm İbtidâî Mektebi, Erzurum Ana Mektebi, İş Ocağı, Sıhhiye Mektebi, Sarıkamış Askerî İdâdîsi ve Sarıkamış Ana Mektebi gibi eğitim kurumlarını açtı.

  • 11
  • 15
‘ÇOCUKLAR ORDUSU TEŞKİLATI’ ADINI VERDİ
‘ÇOCUKLAR ORDUSU TEŞKİLATI’ ADINI VERDİ

🔸 1919 yılından itibaren bakımını ve eğitimini üstlendiği binlerce çocukla bizzat ilgilenen Kazım Karabekir, yazdığı tiyatro oyunlarını onlara oynatarak eğitimlerine yardımcı oldu.

🔸 Açılan okullarda temel eğitimin yanı sıra mesleki eğitim de oldukça önemliydi. Otomobil tamiri, şoförlük, kuyumculuk gibi birçok meslek öğretiliyordu.

🔸 Karabekir, 1 Mayıs 1920'de Erzurum halkının da katıldığı bir programda bu teşkilata "Çocuklar Ordusu Teşkilatı" adını vermişti.

  • 12
  • 15
GİYDİKLERİ ÜNİFORMAYI HAYAT BOYU ÇIKARMADILAR
GİYDİKLERİ ÜNİFORMAYI HAYAT BOYU ÇIKARMADILAR

🔸 Kolordudaki ustalar sanat, subaylar da okuma yazma ve terbiye öğretmeni olarak görevlendirildi. Sanatkâr olan çocukların bir kısmı kolorduda bırakılıyor, diğerlerinin dışarıda iş bulmasına yardım ediliyordu.

🔸 Zeki olan yetimler ise özel eğitime tâbi tutuluyor ve askerî mektebe gönderiliyordu. Bu çocuklar, daha o yaşlarda askeri üniformayı giyip ömür boyu çıkarmadılar ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin belkemiği oldular.

  • 13
  • 15
FAKİR VE KİMSESİZ ÇOCUKLARI MESLEK SAHİBİ YAPTI
FAKİR VE KİMSESİZ ÇOCUKLARI MESLEK SAHİBİ YAPTI

🔸Gürbüz Çocuklar Ordusu, Sarıkamış, Trabzon, Kars, Kağızman, Beyazıt, Iğdır, Ardahan, Artvin, Rize, Sürmene ve Erzincan dâhil olmak üzere 17 alay halinde örgütlenmişti.

🔸Tüm okullar Sarıkamış'ta bulunan teşkilata bağlıydı. Her okulun aynı tarzda bir bayrağı vardı ve bayrak üzerinde alayın numarası bulunuyordu.

🔸Sarıkamış'ta bu okulların haricinde çok sayıda kurs da açmıştı. Açılan ebelik, dişçilik, elektrik, sinema ve fotoğraf kursları ile bölgede ihtiyaç bulunan meslek elemanı yetiştirilmesine çalışıldı. Ücretsiz bir şekilde hizmet veren bu kurslar çok sayıda fakir ve kimsesiz çocuğun meslek sahibi olmasını sağladı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN