Arama

Kimyanın temellerini atan üç İslam alimi

Plastik, suni ipek, yapay kauçuk ve petrol gibi ürünlerle insülin ve penisilin gibi ilaçların tamamının, kimya alanının gerçek öncüleri olan Müslüman alimlerce keşfedildiğini biliyor musunuz? Peki ya, "kimya" kelimesinin tüm dünyaya bu bilimin temellerini oluşturan Müslüman alimler sayesinde yayıldığını? İslam'ın altın çağında, olağanüstü keşifleriyle üç âlime dair bilinmeyenleri sizler için derledik.

  • 8
  • 15
EN BÜYÜK KATKISI METALLER ALANINDAYDI
EN BÜYÜK KATKISI METALLER ALANINDAYDI

Câbir'in metallerinden rafine edilmesi ve çelik hazırlanması konusundaki çalışmaları döküm tekniklerinin gelişmesine katkıda bulunmuştu.

Kimya teorisine en büyük katkıları arasında metallerin yapısı konusundaki görüşleri yer almakta olup bu görüşler, çok az değişiklikle modern kimyanın başlangıcı sayılan 18'inci yüzyıla kadar ulaştı.

Bu araştırmaların tamamı, Irak'taki Kufe şehrinin Şam Kapısı olarak bilinen mahallesinde yapılan hafriyat çalışmaları sırasında, ölümünden iki yüz yıl sonra yeniden ortaya çıkarılan laboratuvarında yapılmıştı.

Molozlardan çıkarılanların arasında bir havan ve büyükçe bir parça altın da bulunuyordu.

  • 9
  • 15
ZEKERİYA ER RAZİ
ZEKERİYA ER RAZİ

Batıda Rhazes adıyla bilinen Muhammed bin Zekeriya er-Râzi, Sırrü'l Esrar (Sırların sırrı) adlı kitabın yazarıydı. Kitap, kimyasal maddelerin hazırlanmasından ve uygulanmasından bahsediyordu.

Bu eseriyle, doğal maddelerin sınıflandırılmasında, Câbir de dâhil olmak üzere bütün seleflerinden daha büyük bir âlim olduğunu göstermişti.

  • 10
  • 15
BEDEN, CAN VE RUH SINIFLARINA AYRILAN MADDELER
BEDEN, CAN VE RUH SINIFLARINA AYRILAN MADDELER

Tabii maddeleri mineral, nebati ve hayvansal maddeler olarak sınıflandırırken kurşun oksit, kostik sodasi ve çeşitli alaşımlar gibi yapay yoldan elde edilen maddeleri de bu sınıflandırmaya dâhil ediyordu.

Râzi'den önce Câbir, mineral maddeleri (altın ve gümüş gibi) beden, (sülfür ve arsenik gibi) can ve (cıva ve nişadır gibi) ruh sınıflarına ayırmıştı.

  • 11
  • 15
DENEYLERİNİN TÜM SÜRECİNİ NOT EDİYORDU
DENEYLERİNİN TÜM SÜRECİNİ NOT EDİYORDU

Râzî, deneylerini yazıya döküp kaydetme ve kullandığı bütün süreç ve araçları açıklama konusunda da ustalaşmıştı. Sırların Sırrı adlı eserinden, damıtma, kireçleştirme ve billurlaştırma gibi işlemlerin bundan en az 11 yüzyıl önce gerçekleştirdiğini görebiliyoruz.

Râzî, tarihte ilk kez modern anlamda bir laboratuar kurarak modern kimyanın temellerini sağlam bir şekilde atmasıyla da tanınır. Pota veya beher, kabak şekilli kap, damıtma imbiği ve aktarma düzeneğine sahip imbik başlığı gibi aletler ve ayrıca çeşitli tipte fırın ve ocaklar gibi, Râzî'nin bizzat tasarladığı, açıkladığı ve kullandığı yirmiden fazla aletin birçoğu günümüzde hala kullanılmaktadır.

  • 12
  • 15
EL KİNDİ
EL KİNDİ

Kindî'nin eserlerinin büyük bir bölümü Cremonalı Gerardus gibi kişiler tarafından Latinceye tercüme edilmişti; bu sebeple bugün Arapçasından çok Latincesi bulunur.

Mesela Kindî'nin ilaç bileşiği kompleksinin bileşen örneklerinin özellik ve derecelerinden yola çıkılarak matematiksel yoldan elde edilebileceğini ve miktarın artmasıyla etki derecesi arasında geometrik bir ilişki olduğunu açıkladığı De gradibus adlı bir eseri mevcuttur. Kindî ayrıca Kitâb el-Kimya el-ıtr adlı eserin yazarıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN