Arama

Leonardo Da Vinci ve Michelangelo Osmanlı’ya ne teklif etti?

İstanbul, asırlar boyunca tüm dünyayı kendine hayran bırakan doğal bir güzelliği içinde barındırdı. Masmavi sularıyla büyüleyen Boğaz'a açılan Haliç, İstanbul'un tarihi semtleri Eminönü ile Karaköy'ü birbirinden ayırıyordu. Haliç'in iki yakasını bir araya getirmek ise Osmanlı sultanı II. Bayezid'in hayallerinden yalnızca biriydi. Avrupa'da yetenekleri her geçen gün biraz daha ün kazanan Leonardo Da Vinci ve Michelangelo ise sultanın bu isteğini gerçekleştirmeye taliplerdi. Peki, bu iki ünlü dâhinin teklifleri Osmanlı tarafından neden reddedildi?

  • 7
  • 12
DA VINCI BOĞAZİÇİ İÇİN DE BİR KÖPRÜ KURMAYI ÖNERDİ
DA VINCI BOĞAZİÇİ İÇİN DE BİR KÖPRÜ KURMAYI ÖNERDİ

Mektupta, Da Vinci'nin sadece Haliç'e köprü planıyla yetinmediği, Boğaz'a da açılıp kapanan bir köprü kurmayı önerdiği görülüyor.

Bu plan, Boğaziçi için düşünülmüş, tarihteki ilk köprü tasarımı olabilir. Bu mektuba, herhangi bir cevap verilip verilmediği de bilinmiyor; ancak Leonardo'nun tekliflerinin olumlu karşılanmadığı da bir gerçek.

  • 8
  • 12
DA VINCI’NIN TEKLİFİ NEDEN REDDEDİLDİ?
DA VINCI’NIN TEKLİFİ NEDEN REDDEDİLDİ?

İSTANBUL'A KÖPRÜ YAPMAYA MICHELANGELO DA TALİPTİ

  • 9
  • 12
İSTANBUL’A KÖPRÜ YAPMAYA MICHELANGELO DA TALİPTİ
İSTANBUL’A KÖPRÜ YAPMAYA MICHELANGELO DA TALİPTİ

İtalyan Rönesans döneminin ünlü ressam, heykeltıraş, mimar ve şairi Michelangelo da İstanbul'a köprü yapmak isteyen bir diğer isimdi.

16. yüzyılın başlarında Papa ile arası açılınca Roma'dan kaçmış ve Papa'nın ulaşamayacağı tek yer olan Osmanlı İmparatorluğu'na sığınmayı düşünmüştü. Michelangelo da Leonardo da Vinci gibi, Galata Köprüsü'nü yapmaya talipti.

Ancak Michelangelo'nun dostları, Papa'yla arasını bulunca, ünlü sanatkâr İstanbul'a gelmekten vazgeçti.

  • 10
  • 12
MICHELANGELO OSMANLI TOPRAKLARINA NEDEN ÇAĞRILDI?
MICHELANGELO OSMANLI TOPRAKLARINA NEDEN ÇAĞRILDI?

Bu olaydan yıllar sonra, Michelangelo'ya Osmanlı İmparatorluğu'na gelmesi için bir çağrı yapıldı.

İtalyan tüccar Tommasodi Zolfo, Yavuz Sultan Selim zamanında 1519'da, Michelangelo'ya bir mektup yazarak, "Osmanlı topraklarına gelme konusunda eski fikri devam ediyorsa, Ragüza'dan yola çıkmasını, Türkler tarafından iyi karşılanacağını ve kazançlı çıkacağını" söylemişti.

Tommasodi Zolfo, padişahın sıradan bir heykeli beğenmesi üzerine Michelangelo gibi büyük bir sanatkârı Osmanlı ülkesine getirtirse, Yavuz Sultan Selim'in gözüne gireceğini düşünmüştü.

  • 11
  • 12
İTALYA’DA EL ÜSTÜNDE TUTULDUĞU İÇİN OSMANLI’YA GELMEDİ
İTALYA’DA EL ÜSTÜNDE TUTULDUĞU İÇİN OSMANLI’YA GELMEDİ

İtalyan tüccar, sultanın fikrini onaylaması üzerine daha önce Floransa'da birkaç kez görüştüğü Michelangelo'ya bu mektubu yazmıştı. Ancak artık İtalya'da el üstünde tutulan ünlü sanatkâr Osmanlı ülkesine gelmedi.

Mathias Enard ise "Savaşları, Kralları ve Filleri Anlat Onlara" isimli romanında Michelangelo'yu İstanbul'a getirtir ve burada kaldığı günlerin onu etkilediğini hikâye eder. Romana göre San Pietro'nun kubbesi Ayasofya ve Beyazıt Camii'nden, Medici Kütüphanesi ise Beyazıt Kütüphanesi'nden etkilenerek yapılmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN