Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Matrakçı Nasuh'un kaleminden Kanuni Sultan Süleyman'ın İran Seferi

Matrakçı Nasuh'un kaleminden Kanuni Sultan Süleyman'ın İran Seferi

Kanuni Sultan Süleyman'ın en yakın isimlerinden biri olan Matrakçı Nasuh, Osmanlı'nın önemli alimlerinden biriydi. Tarihçi, hattat ve minyatür ustası olan Matrakçı Nasuh, Osmanlı tarihinin bu en uzun ve büyük askerî seferinde yer almış, Kanuni'nin geçtiği yollar hakkında önemli bilgiler sunmuştu. Peki, Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı'nın en önemli seferlerinden biri olan İran Seferi'nde nerelerden geçmişti?

Enhâre Kalesi- Zül-Kifl Nebi

🔸 Osmanlı ile Safevi Devleti arasındaki münasebetler esasen Çaldıran Savaşı'ndan sonra hiç düzelmemiş, Şah İsmail her daim el altından Anadolu'da yaptığı propaganda nedeniyle barış yapılamamıştı.

Selçuklu tarihinin merkezi: Alaaddin Cami

  • 8
  • 20
SULTAN SÜLEYMAN'IN IRAKEYN SEFERİ NASIL GERÇEKLEŞTİ?
SULTAN SÜLEYMAN’IN IRAKEYN SEFERİ NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Tetimme-i İmam-ı Ali (Necef)- İmam-ı Ali

🔸 Osmanlı ordusunun doğuya yönelik en büyük ve en uzun süreli askerî harekatlarından biri olan bu sefer, kuzeybatı İran kesimiyle Bağdat ve yöresine girilmesi sebebiyle Irakeyn (iki Irak) Seferi olarak adlandırıldı.

🔸 Bu sefer sadece sınırları muhafaza altına almak amacıyla değil aynı zamanda Safevilerin Osmanlı'ya olan saldırılarını tamamen bertaraf etmek amacıyla yapıldı.

Hadis ilminin ulularından: İmam Suyuti

Hille şehri

🔸 İran seferi için hazırlıkları başlatan Kanuni Sultan Süleyman, geniş yetkiler verdiği veziriazamı İbrahim Paşa'yı önden İran'a gönderdi.

🔸 Şah Tahmasb'ın Horasan'da olmasından istifade eden İbrahim Paşa, Tebriz'e yönelerek, küçük bir çarpışmanın ardından boşaltılmış olan bölgeye kolayca girdi.

Mehmet Akif'e göre ideal Müslüman nasıl olmalıdır?

  • 10
  • 20

Başsız Künbed- Han-ı Serçem

🔸 Osmanlı ordusu başlangıçta Halep, Mardin ve Musul yoluyla Bağdat'a yürüyüş hazırlığı yaptığı halde sonradan Halep, Diyarbakır, Tebriz istikametinden İran hududuna doğru yürümeye kararlaştırmıştı.

Boşnak halkının kapanmayan yarası "Srebrenitsa"

  • 11
  • 20

Halep şehri ve kalesi

🔸 Üsküdar'dan hareket eden Kanuni Sultan Süleyman'da ilk önce Erzurum'a oradan da Tebriz'e gitti. İbrahim Paşa'nın komutasındaki orduyla Ucan'da birleşti.

🔸 Osmanlı ordusu, Irâk-ı Acem denilen halkı göç ettirilmiş, ıssız, harap ve aynı zamanda oldukça sarp arazide çok güç şartlar altında Sultâniye'ye ulaştıysa da burada Şah Tahmasb'ın izine rastlanamadı.

İslam mimarisinin kıblesi: Kabe

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN