Medeniyetimizi besleyen kaynak: Tercüme-i Kitab-ı Coğrafya
Bir medeniyeti kuvvetli yapan kendisini her dem taze tutabilmesidir. Osmanlılar duraklama dönemine girdiklerinde dahi Batı'da olan biten meselelere kayıtsız kalmayarak bilhassa tercüme yolu ile ilmi gelişmeleri yakından takip ettiler. Sosyal ve fenni bilimlere dair pek çok eser bu devirde tercüme edilerek medeniyetimizi besledi. Bunlardan biri de Osman b. Abdulmenan tarafından tercüme edilen "Kitab-ı Tercüme-i Coğrafya" idi.
Giriş Tarihi: 28.03.2022
20:09
Güncelleme Tarihi: 27.09.2022
12:37
* Eserdeki bu çizim gök katmanlarını gösterir.
Eserin bölümleri
Eser var olan ve tespit edilen dünya üzerindeki hemen tüm bölgelere temas eder. Hatta "Arz-ı Mechule" bölümü bilinmeyen, arada kalmış ve hakkında malumat bulunmayan toprakları içerir. Eserin ayrıldığı bölümler;
➡ Dünya'nın şekli
➡ Avrupa ülkeleri
➡ Asya Ülkeleri
➡ Afrika ülkeleri
➡ Yeni Dünya
➡ Arz-ı Mechule
İslam uygarlığının coğrafyaya dair 25 ilginç keşfi
Tercüme-i Kitab-ı Coğrafya
* Eserde ufuk dairesi ve yansımalarını gösteren çizim
Johann Hübner kimdir?
Tarihçi, edebiyatçı ve coğrafyacı gibi sıfatlar ile öne çıkan Hübner, 17 ve 18. yüzyılda yaşayan Alman, Protestan bir bilim adamıdır. Bilhassa atlas ve harita sahasına getirdiği yeniliklerle öne çıkan Hübner, uzun yıllar rektörlük yaptı. 1731 senesinde ölen Hübner, eserleri ve hocalığı ile modern coğrafya alanına ciddi katkı sundu.
Osman b. Abdülmennan kimdir?
1713 - 1785 tarihleri arasında yaşayan Osman, bir mühtedidir. Belgrad civarında yaşayan bir Alman ailesine mensup olan mütercim, Hacı Hafız Ahmed Paşa'nın himayesi altında olup onun isteği doğrultusunda bazı eserleri Türkçe'ye çevirir.
Mühtedi ne demek?
İhtida eden anlamına gelen kelime, Müslümanlığı seçen kişiler için kullanılır.
Osmanlı'nın ilk uzay romanı
*Eserin Türkçe metninin ilk sayfası
Osman b. Abdulmennan'ın eserleri
➡ Tercüme-i Kitab-ı Coğrafya
Hübner'in meşhur coğrfaya eserinin çevirisi olan kitap içinde bulundurduğu bilgiler ve birbirinden estetik çizimler ile çağdaşları arasında öne çıkar.
➡ Kitabu'n Nebat
İtalyan doktor Mattioli'nin meşhur eseri "Materia Medica" adlı eserine Osman b. Abdülmennan tarafından yazılan şerhtir. Eser genel olarak modern tıp hakkındadır.
Osmanlı tarihinde yaşanan ilkler
* Eserde bulunan Dünya haritası
Osman b. Abdulmennan'ın eserleri
➡ İlm-i Marifetü't Taktîr
Burghart'ın ilaç yapım eserinin tercümesi olan kitap modern şekilde bitkilerden nasıl ilaç üretileceğine odaklanır.
➡ Hediyyetü'l Mühtedi
Geometri'nin savşa etkisi üzerine hazırlanan bu eser, Fransızca ve Almanca bazı eserlerin bölümlerinden tercüme edilerek hazırlanır. Savaş taktikleri üzerine kurulu olan eserden ordu istifade eder.
Dünya tarihine yön vermiş Müslüman bilim insanları