Arama

Osmanlı’nın en modern ilim kuruluşu Mekteb-i Bahriye

Osmanlı'nın en modern ilim kuruluşu olan Mekteb-i Bahriye, oldukça ciddi ve başarılı bir eğitim kurumuydu. Trampet sesiyle kaldırılan öğrencilerin, sabah namazını camide cemaatle kıldıktan sonra ders çalışmaya başladıklarını biliyor muydunuz? İşte sizler için İBB Atatürk Kitaplığındaki Mekteb-i Bahriye albümünden derlediğimiz fotoğraflar...

Mezun olan talebe mülazım rütbesiyle mektepten çıkıyor, tersane fabrikalarında ve gemilerde işbaşı yapıyorlardı. Stajlarında başarılı olan talebeler yüzbaşı rütbesi ile donanmaya dâhil oluyor, bundan sonra da denemelere tabi tutulup gösterdikleri liyakate ve istidada göre terfileri yapılıyordu

Disiplin ve çalışma beraberinde başarıyı getirmişti. 1851'den itibaren Bahriye Mektebi Osmanlı Devleti'nin en modern ilim müesseselerinden birisi olmuştu. Mektep binası 34 odalıydı ve yüz elli talebesi bulunuyordu.

Mektebin ayrıca otuz dört yataklı bir hastanesi, eczanesi, bir matbaası, mücellithanesi ve büyük bir kütüphanesi vardı. Kütüphanede Türkçenin yanında Fransızca, İngilizce ve Rusça yazılmış gemiciliğe ait eserler ve diğer ilim kollarına dair nadir kitaplar bulunuyordu.

  • 10
  • 16

3 Mart 1924'te kabul edilen Tevhîd-i Tedrîsat Kanunu'na uyularak 1928'den itibaren üç sınıflı lise ve ondan sonra başlangıçta iki buçuk yıl olan ve zamanla dört yıla çıkarılan okul Heybeli'den ayrılıp Tuzla'daki yeni binasında yüksek düzeydeki Deniz Harp Okulu adı altında eğitimlerini sürdürmüşlerdir.

  • 11
  • 16

İBB Atatürk Kitaplığı tarafından Osmanlı'daki günlük hayatı gösteren fotoğraflarının yanında, Osmanlı'nın son yılları ile Cumhuriyet'in ilk çeyreği arasındaki döneme dair birçok yazışma, fotoğraf, albüm ve belge erişime açıldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN