Arama

Mezarı açılan hükümdar: Timur

Dünya tarihinin şahitlik ettiği ilginç olaylardan biri de Timur'un mezarının açılmasıdır. Halkın rejimle olan bağını güçlendirmek amacıyla birtakım girişimler başlatan Sovyetler Birliği, Timur hanedanı mensuplarının ebedi istirahatgahı olan Semerkant'taki Gur-i Emir türbesini de restore etti. Türbedeki tamirat sırasında Sovyet bilim adamları mezarları açılarak kemikleri inceledi. Yapılan incelemelerde tarihi pek çok iddiayı doğrulayacak nitelikte kanıtlar elde edilirken, bazı rivayetlerin ise uydurma olduğu ortaya çıktı. Sizler için bu tarihi anları ve Timur'un mezarından çıkan sonuçları derledik.

Mezarı açılan hükümdar: Timur

Timur'un tabutu nasıldı?

🔷 Lahdin tamamen açılmasının ardından Timur'un sandıkası gözükür. Siyah renkli, üçgen kapaklı, dört köşe tabut ardıç ağacından mamüldür.

🔷 Tabut kapağı çift kat koyu renk bir kumaşla örtülüdür. İşlemeli, yaldızlı, altın ve gümüş sırmalı bu örtü çürümüş haldedir. Bir tahmine göre örtü, Kabe örtüsünden alınmıştır. Diğer tahmine göre örtü, Timur'un savaşlarda açtığı sancaktı.

12 soruda Yıldırım Bayezid'in hayatı

  • 10
  • 14
Mezarı açılan hükümdar: Timur

Timur'un yüzü Kabe'ye dönük müydü?

🔷 Cesede bakılarak bozulmaması için ilaçlandığı, bir tür mumyalama işlevi gördüğü anlaşılır. Araştırmadan 60 yıl önce mahzende meydana gelen su baskınından kaynaklandığı düşünülen leğen kemiğindeki erime, el ve ayak kemiklerinin koparak dökülmüştür.

🔷 Kafatası sağ elmacık kemiği üzerine yatık olan Emir Timur'un yüzü, Kabe'ye dönük olduğu tespit edilir.

Türkiye'nin görülmesi gereken 10 köyü

  • 11
  • 14
Mezarı açılan hükümdar: Timur

Kafatasındaki hanedan özelliği

🔷 Timur'un cesedi çelik bir sedyeye alınarak tabuttan çıkarılır. Ekip, cesedin ayrıntılı çizim ve fotoğraflamalarını yaptıktan sonra Gerasimov kafatasını ayırarak özel bir incelemeye girişir.

🔷 İncelemeler sonucu Timur'un; yassı yüz, uzun ve enli suratı, geniş göz çukurları, ufak burnu, kısa azı dişleri ve oldukça belirgin elmacık kemikleri ile Güney Sibirya- Mongoloid tipine ait özellikleri taşıdığı anlaşılır.

🔷 Asimetrik kafatası, Timur hanedan üyelerinde görülen bir durumdur. Osmanlı hanedanı kemerli burun ile anılırken, Timur hanedanında asimetrik kafatası bilinir.

🔹 Gerasimov'un bir yıla yakın yaptığı çalışmalar ile Timur'un yüzünü yeniden şekillendirerek orijinal görünümünü elde eder.

Emir Timur'un İbn Haldun'a teklifi

  • 12
  • 14
Mezarı açılan hükümdar: Timur

Timur'un fiziksel özellikleri

🔷 Dişlerinde yapılan incelemelerde ise pek çok dişini hayattayken kaybettiği, özellikle üst ön dişlerini yitirdiği görülür. Bazı dişlerinde çürük izlerine de rastlanır.

🔷 Timur'un iskeleti üzerinde yapılan incelemeler, tarihi rivayetleri teyit eder. Yaklaşık 170 cm olarak ölçülen boyu, dönemine göre uzun kabul edilir bir seviyededir.

🔷 Araştırma kemiklerinden hareketle Timur'un 70 küsur yaşında vefat ettiğini doğrular. Ancak detaylı araştırmalar onun 50 yaşında bir dirence sahip olduğunu ortaya çıkarır.

İpek Yolu'nun kalbi Özbekistan ve tarihi eserleri

  • 13
  • 14
Mezarı açılan hükümdar: Timur

🔷 Timur'un sağ bacağındaki aksaklık da bu inceleme sonucu doğrulanır. Sağ diz, uyluk ve kaval kemiğinde ciddi bozukluklar vardır.

🔷 Diz, uyluk kemiği üzerine kaynamış yeni bir biçime girmiştir. Bu durum eklem hareketlerinin zorlaştığını gösterir. İncelemede ayrıca sağ bacağının sol bacağından daha uzun olduğu saptanırken, ayak kemiklerinde başka bir problem görünmez.

🔷 Timur'un kemiklerinde bulunan izler, sağ ayağına aldığı ok yarasını doğrular. "Aksak" olarak anılmasının nedeni de budur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN