Mihrişah Valide Sultan'ın çeşmeleri
Osmanlı Devleti'nin yenilikçi padişahı III. Selim'in annesi Mihrişah'ın, tarihte hayır işlerini seven ve dindarlığı ile meşhur olan Valide Sultan olarak anıldığını biliyor muydunuz? Külliye, birden çok çeşme ve kütüphane gibi önemli hayır işlerini miras bırakan Mihrişah Valide Sultan'ın hayatını ve geride bıraktıklarını derledik.
Giriş Tarihi: 06.04.2019
13:18
Güncelleme Tarihi: 06.04.2019
19:12
Tophane’de yer alan çeşme
1145'te (1733) yapılan ve Tophane'de Lüleci Mendek Caddesi ile Hoca Ali Sokağın kesiştiği noktada yer alan çeşme, pek çok hayır işi yapmış ve İstanbul'un dört bir yanına çeşmelerle donatmış olan Mihrişah Valide Sultan'a aittir. Kesme taşlardan yapılan çeşme, günümüzde yol seviyesinden bir metre batık durumda bulunmakta ve etrafı demirlerle çevrilmiştir. Dikdörtgen olan çeşmenin iki yanında namazgâh şeklinde tasarlanan iki adet dinlenme alanı bulunmaktadır.
Çeşme sivri kemerli olup kemerin birleştiği noktada ufak bir çiçek motifi gözlere çarpmaktadır. Çeşmenin çatısının altında sivri kemerin üzerinde dört satırdan oluşan kitabe yer almaktadır. Sivri kemerin içerisinde üst kesim ayrılmış, ancak boş durumdadır. Ayna taşı bulunmaya çeşmenin bu kısmında diğer çeşmelerden farklı olarak tas yuvalarına alt alta yer verilmiştir. Musluğu bulunmayan çeşmenin teknesi içerisindeki süslemeler dikkat çekicidir. Bütün musluğun altında bir de teknenin sol yanında olmak üzere tekne içerisinde üç tane simetrik kabartmalar bulunmaktadır. Teknesi ve testi seti kısmı mermerden yapılan çeşmenin bu kısımları sağlam durumdadır.
Fındıklı’da yer alan çeşme
Bu çeşme de I. Abdülhamid'in kızı olup 1197 yılında doğan ve üç yaşında ölen Fatma Sultan'ın ruhu için III. Selim'in annesi Mihrişah Valide Sultan tarafından yaptırılmıştır. 1212 (1798) senesinde inşa edilen ve Fındıklı'da Molla Bayırı Sokak ile Molla Çelebi Çeşme Çıkmazı köşesinde yer alan çeşme kimi kaynaklarda Fatma Sultan Çeşmesi olarak da geçmektedir.
Duvar çeşmesi konumunda olan çeşme, sağ ve solda olmak üzere ikişer ince sütunla çevrilidir. Başlığın altında dört satırlık kitabe bulunmaktadır. Kitabeden kornişle ayrılan, sütunların arasında geniş bir ayna taşı bulunmaktadır.
Çeşmenin ayna taşı geniş bir çerçeveyle çevrilidir. Dalgalı kemerin birleştiği noktada geniş bir akantüs yaprağı bulunmakta, akantüsün ortasında da simetrik bir yuvarlak kabartma yer almaktadır. Bu kemerin içerisinde de daha küçük bir kemer ve birleştiği noktada gene içerisinde simetrik kabartma bulunan akantüs yaprağı bulunmaktadır.
Kurtuluş’ta Sefa Meydanı'nda yer alan çeşme
Mihrişah Valide Sultan tarafından 1214 (1799) yılında yaptırılan çeşme Beyoğlu, Kurtuluş'ta Sefa Meydanı'nda yer almaktadır. Meydan çeşmesi konumunda olan çeşmenin üstü çatılı ve kiremitle örtülüdür. Sekiz cepheli olan çeşmenin ana cephesinde çatının altında dört satırlık kitabe bulunmakla birlikte, bunun altında oval bir kemerin içerisinde yer alan mermer ayna taşı oldukça sade durumda olup herhangi bir işleme barındırmamaktadır. Çeşme, Mihrişah Valide Sultan'ın yaptırmış olduğu diğer çeşmelere göre oldukça sade bir görünüme sahiptir.
Üç çeşmeyi barındıran yapıda çeşmeler arasında oval kemerler içerisinde dinlenme yerleri dikkat çekmektedir. Çeşmenin tekneleri de mermerden ve oldukça sağlam durumdadır. Çeşmelerin testi seti, kısmı ise bulunmamaktadır. Ayrıca muslukları da kopuk durumdadır. Çeşmenin kitabesi ise şu şekildedir:
Mehd-i ulya-yı saltanat devletlü inayetlü Valide Sultan aliyyetü'ş-şan efendimiz hazretleri Bağçe karyesi kurbunda müceddeden bina ve ihya buyurdukları bend-i cedidlerinden hasbeten lillahi teala iki masura ma-i leziz işbu çeşmeye icra içün ta'yin buyuruldu.
Sene 1214
Halıcıoğlu- Hasköy yolu üzerinde yer alan çeşme
Mihrişah Valide Sultan tarafından 1207 (1793) yılında yaptırılan çeşme günümüzde Beyoğlu'nda Halıcıoğlu- Hasköy yolu üzerinde, Haliç Köprüsü'nün altında, Fatih Sultan Vakıf Üniversitesi'nin arka duvarında yer almaktadır. Çeşme harap durumda olup, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'ne tahsis edilen binanın avlu duvarında bulunmaktadır. Kiremit kaplı olan çatısı çökmek üzere olan çeşmenin su haznesi, bitişik olduğu üniversite duvarının içerisinde kalırken ana cephesi caddeye bakmaktadır.
Çeşme yuvarlak kemerine kadar toprağa gömülmüş durumdadır ve yer yer dökülmüş olan beyaz bir sıvayla kaplıdır. Kitabesi bulunmaya çeşmenin kaynaklarda yapışı tarihiyle ilgili 1793 ibaresi geçmektedir.