Arama

Milli Mücadele döneminde haberleşme nasıl sağlandı?

Kurtuluş Savaşı, İstiklal Harbi veya Milli Mücadele… Bundan bir asır önce Türk insanı, destansı bir mücadele verdi; canıyla, kanıyla bu vatanı müdafaa etti. Yurdun her köşesini işgal eden İtilaf Devletleri'ne karşı büyük bir direniş başladı. Dönemin en gelişmiş ve en hızlı haberleşme aracı olan telgraf, düşman işgaline karşı örgütlü direnişin bir aracıydı ve işgal kuvvetlerinin propagandalarına karşı güçlü bir silahtı. Nitekim Mustafa Kemal bu konuda "Milli Mücadele'yi telgraf telleriyle kazandık" demişti.

  • 11
  • 12
KOPYA KÂĞIDI İLE ELDE YAZILAN BÜLTENLER
KOPYA KÂĞIDI İLE ELDE YAZILAN BÜLTENLER

Ankara hükümetinin resmi tebliğleri, yurt dışından önemli gelişmeler, TBMM'den ve cepheden havadisler ile işgal güçlerinin kara propagandalarına karşı koyuldu.

Ajans, dönemin en hızlı iletişim aracı olan telgraftan faydalanıyordu. Derlenen bültenleri matbaada bol miktarda basarak yayma imkânı yoktu bu nedenle kimi zaman teksir makinesi ile çoğaltılarak; kimi zamansa altına kopya kâğıdı yerleştirilerek elle yazılıyor ve dağıtılıyordu.

  • 12
  • 12
TELGRAFIN OLMADIĞI YERLERDE HABERLER NASIL ULAŞTIRILDI?
TELGRAFIN OLMADIĞI YERLERDE HABERLER NASIL ULAŞTIRILDI?

Anadolu'daki diğer şehirlere telgrafla bültenler ulaştırılıyor; telgrafın olmadığı yerlere atlı haberciler gönderiliyor ve bu kişiler ajansın bültenlerini halkın yoğun olduğu merkez ve meydanlara asıyorlardı.

Milli Mücadele'de işgal güçlerine karşı direnişin topyekûn bir halde ilerlemesi bu haberleşme ağı sayesinde sağlanmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN