Arama

Milli Mücadele döneminin yok olan tanıkları

Milli Mücadele'nin ilk kararlarının nerede alındığını biliyor musunuz? Peki, Kurtuluş Savaşı'nın önemli tanıklarından olan tarihi hanın, günümüzde yeme-içme tesisi olarak hizmet verdiğini? Sizler için Milli Mücadele'nin tarihe karışan tanıklarının geçmişini ve günümüzdeki durumlarını derledik.

  • 10
  • 15

Muğla'da Milli Mücadele'de kullanılmış tarihi bina sayısı iki adettir. Menteşe ilçesindeki Askeri Kışla, Zübeyde Hanım Teknik ve Meslek Lisesi olarak kullanılmaktadır. Yörük Ali Efe tarafından bir süre konaklama amaçlı kullanıldığı bilgisine ulaşılan özel mülkiyete ait taşınmaz, Türkiye Diyanet Vakfı Muğla Şubesi'nce kiralanmış ve kullanılıyor durumdadır.

Kırşehir Kaman ilçesinde bulunan özel mülkiyete ait taşınmaz günümüzde konut olarak kullanımı devam etmektedir.

Şanlıurfa'da Milli Mücadele'de kullanılmış tarihi bina sayısı 18 adettir. Güllüzade Hacı Osman Evi, Güllüzade Hacı İbrahim Evi, Hacı İbrahim Barutçu Evi, Nebo Hacı İmam Evi ve Mollazade Mahmut Efendi Evi, konut olarak kullanılmaktadır. Bican Ağa Hanı, Fesadı Hacı Halil Hanı ve Topçu Hanı ticari amaçlı kullanılmaktadır. Numune Mektebi, okul olarak kullanılmaktadır.

  • 11
  • 15
900 yıllık Mahmutoğlu Kulesi
900 yıllık Mahmutoğlu Kulesi

Şanlıurfa'nın şehir surlarının yer aldığı Beykapı mevkiindeki 900 yıllık Mahmutoğlu Kulesi kent müzesi olarak hizmet veriyor. 2008 yılında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınarak, kent müzesine dönüştürüldü. "Urfa Şehir Surları"nın üzerine inşa edilen ve surların önemli bir bölümünü oluşturan 2 bin metrekare alana sahip müze, Anadolu sivil mimarisinin örneğini de taşıyor. 11 Peygamberin izi bulunan ve medeniyetler beşiği olarak bilinen Şanlıurfa'nın kültürü 'Urfa Kent Müzesi'nde yaşatılıyor.

Bunların dışında Millet Hastanesi, Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı diş polikliniği; Hacı Bedir Âğa Bağı Evi, 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı içerisinde askeri hizmet amaçlı olarak kullanılmaktadır. Şişkonun Evi ve Eski Hükümet Binası yıkılmıştır. Millet Hanı restorasyon projeleri onaylanmış ancak atıl durumdadır.

  • 12
  • 15
Vezir Hamamı
Vezir Hamamı

Merkez Eyyübiye ilçesi Yusuf Paşa Mahallesi'nde bulunan ve 1703 yılında Mutasarrıf Arapkirli Yusuf Paşa tarafından yaptırılan Vezir Hamamı da restoran olarak kullanılmakta.

  • 13
  • 15
Fırfırlı Camii
Fırfırlı Camii

Vali Fuat Bey Caddesi'nde (Büyükyol) bulunan ve kilise olarak inşa edilen Fırfırlı Kilise ise cami olarak kullanılıyor. Kilise, Oniki Havari Kilisesi olarak da kayıtlara geçmiştir. Caminin mihrabı üzerindeki kitabeden anlaşıldığına göre 1956 yılında kiliseden camiye çevrilmiştir. Camiye çevrilirken özel bir isim kullanılmamış üzerine konulan rüzgârgülünden dolayı Urfa ağzı ile "Fırfırlı Cami" ismi kullanılmıştır. Yapının dikkat çeken yönlerinden birisi de yarım sütunlar ile dış cephelerdeki taş duvarda bulunan bezemelerdir.

  • 14
  • 15
Havza Taş Mektep
Havza Taş Mektep

Kurtuluş Savaşı hazırlıklarının yapıldığı yıllarda Havza halkının milli birlik ve beraberlik toplantılarının merkezi olmuş Havza Taş Mektep, günümüzde ilkokul binası olarak kullanılmaktadır.

Havza Telgrafhane Binası: Mustafa Kemal'in Havza'da bulunduğu sürede telgraf çektiği binadır. Yapı günümüzde mevcut değildir. Bu alanda kemerli bir yapı kalıntısı vardır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN