Arama

Milli Mücadele döneminin yok olan tanıkları

Milli Mücadele'nin ilk kararlarının nerede alındığını biliyor musunuz? Peki, Kurtuluş Savaşı'nın önemli tanıklarından olan tarihi hanın, günümüzde yeme-içme tesisi olarak hizmet verdiğini? Sizler için Milli Mücadele'nin tarihe karışan tanıklarının geçmişini ve günümüzdeki durumlarını derledik.

  • 13
  • 15
Fırfırlı Camii
Fırfırlı Camii

Vali Fuat Bey Caddesi'nde (Büyükyol) bulunan ve kilise olarak inşa edilen Fırfırlı Kilise ise cami olarak kullanılıyor. Kilise, Oniki Havari Kilisesi olarak da kayıtlara geçmiştir. Caminin mihrabı üzerindeki kitabeden anlaşıldığına göre 1956 yılında kiliseden camiye çevrilmiştir. Camiye çevrilirken özel bir isim kullanılmamış üzerine konulan rüzgârgülünden dolayı Urfa ağzı ile "Fırfırlı Cami" ismi kullanılmıştır. Yapının dikkat çeken yönlerinden birisi de yarım sütunlar ile dış cephelerdeki taş duvarda bulunan bezemelerdir.

  • 14
  • 15
Havza Taş Mektep
Havza Taş Mektep

Kurtuluş Savaşı hazırlıklarının yapıldığı yıllarda Havza halkının milli birlik ve beraberlik toplantılarının merkezi olmuş Havza Taş Mektep, günümüzde ilkokul binası olarak kullanılmaktadır.

Havza Telgrafhane Binası: Mustafa Kemal'in Havza'da bulunduğu sürede telgraf çektiği binadır. Yapı günümüzde mevcut değildir. Bu alanda kemerli bir yapı kalıntısı vardır.

  • 15
  • 15
Amasya Saraydüzü Kışla Binası
Amasya Saraydüzü Kışla Binası

Amasya, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda ve Milli Mücadele'de önemli bir yere sahiptir. Bölgede bulunan ve yaklaşık 350 yıl boyunca Osmanlı şehzade ve sultanlarının doğup büyüdükleri, ikamet ettikleri sarayları uzun yıllar boş kalmış, 1883 yılında bakımsızlık ve depremlerden nedeniyle yıkılarak tamamen ortadan kalkmıştır. Amasya Saraydüzü Kışla Binası, Amasya Genelgesi'nin ilan edildiği binadır. Günümüzde mevcut olmayan yapının, 1944 yılında tamamen yıktırıldığı kayıtlardan anlaşılmaktadır.

Adres: Bahçeleriçi, Büyük Ağa Cd. No:3, 05200 Amasya Merkez/Amasya

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN