Arama

Milli Mücadele döneminin yok olan tanıkları

Milli Mücadele'nin ilk kararlarının nerede alındığını biliyor musunuz? Peki, Kurtuluş Savaşı'nın önemli tanıklarından olan tarihi hanın, günümüzde yeme-içme tesisi olarak hizmet verdiğini? Sizler için Milli Mücadele'nin tarihe karışan tanıklarının geçmişini ve günümüzdeki durumlarını derledik.

  • 8
  • 15
Haydar Çavuş Camii
Haydar Çavuş Camii

Haydar Çavuş Camisi, Balıkesir Bandırma ilçesinde yer almaktadır. Yunanlılar tarafından esirlerin tutulup daha sonra bombalanan bu cami şu anda da cami olarak kullanılmaktadır.

Tek kubbeli kare planlı sade bir yapı olan camiyi, 19. yy. başlarında Haydar Çavuş yaptırmıştır. 1873 yılında yanan cami, neo- klasik anlayışta yeniden yapılmıştır.

Adres: Haydar Çavuş, İsmet İnönü Cd. No:35, 10200 Bandırma/Balıkesir

  • 9
  • 15
Bayır Şehitliği
Bayır Şehitliği

Çanakkale merkez ilçesinde yer alan Askeri Hastane yapısı, Milli Mücadele yıllarında hastane olarak kullanıldığı ve bombalama sonucunda söz konusu hastanede şehit olanların hemen yakınında bulunan ve günümüzde Bayır Şehitliği olarak bilinen alana defnedildiği bilinmektedir. Çanakkale içinde Hastane Bayırı Mevkii'ndedir. Şehitlik, savaş sırasında burada kurulmuş olan seyyar hastaneye getirilen yaralılardan, hayatlarını kaybedenlerin ebedi istirahatgahıdır.

Kilis Polateli ilçesinde yer alan yapı, özel mülkiyete ait olup, onaylı herhangi bir projesi bulunmamakla beraber restorasyonunun yapılması gerekmektedir.

Kocaeli Karamürsel ilçesinde yer alan Karamürsel Dokuma Fabrikası, kapalı.

  • 10
  • 15

Muğla'da Milli Mücadele'de kullanılmış tarihi bina sayısı iki adettir. Menteşe ilçesindeki Askeri Kışla, Zübeyde Hanım Teknik ve Meslek Lisesi olarak kullanılmaktadır. Yörük Ali Efe tarafından bir süre konaklama amaçlı kullanıldığı bilgisine ulaşılan özel mülkiyete ait taşınmaz, Türkiye Diyanet Vakfı Muğla Şubesi'nce kiralanmış ve kullanılıyor durumdadır.

Kırşehir Kaman ilçesinde bulunan özel mülkiyete ait taşınmaz günümüzde konut olarak kullanımı devam etmektedir.

Şanlıurfa'da Milli Mücadele'de kullanılmış tarihi bina sayısı 18 adettir. Güllüzade Hacı Osman Evi, Güllüzade Hacı İbrahim Evi, Hacı İbrahim Barutçu Evi, Nebo Hacı İmam Evi ve Mollazade Mahmut Efendi Evi, konut olarak kullanılmaktadır. Bican Ağa Hanı, Fesadı Hacı Halil Hanı ve Topçu Hanı ticari amaçlı kullanılmaktadır. Numune Mektebi, okul olarak kullanılmaktadır.

  • 11
  • 15
900 yıllık Mahmutoğlu Kulesi
900 yıllık Mahmutoğlu Kulesi

Şanlıurfa'nın şehir surlarının yer aldığı Beykapı mevkiindeki 900 yıllık Mahmutoğlu Kulesi kent müzesi olarak hizmet veriyor. 2008 yılında Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınarak, kent müzesine dönüştürüldü. "Urfa Şehir Surları"nın üzerine inşa edilen ve surların önemli bir bölümünü oluşturan 2 bin metrekare alana sahip müze, Anadolu sivil mimarisinin örneğini de taşıyor. 11 Peygamberin izi bulunan ve medeniyetler beşiği olarak bilinen Şanlıurfa'nın kültürü 'Urfa Kent Müzesi'nde yaşatılıyor.

Bunların dışında Millet Hastanesi, Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı diş polikliniği; Hacı Bedir Âğa Bağı Evi, 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı içerisinde askeri hizmet amaçlı olarak kullanılmaktadır. Şişkonun Evi ve Eski Hükümet Binası yıkılmıştır. Millet Hanı restorasyon projeleri onaylanmış ancak atıl durumdadır.

  • 12
  • 15
Vezir Hamamı
Vezir Hamamı

Merkez Eyyübiye ilçesi Yusuf Paşa Mahallesi'nde bulunan ve 1703 yılında Mutasarrıf Arapkirli Yusuf Paşa tarafından yaptırılan Vezir Hamamı da restoran olarak kullanılmakta.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN