Arama

Mimar Sinan'ın baş mimar oluşu ve Hassa Mimarlar Ocağı

Osmanlı İmparatorluğu'nda kültür ve medeniyeti yansıtmada mimari eserler çok büyük bir önem teşkil ediyordu. Bir kimlik göstergesi olarak görülen mimari devletin gücünü, ihtişamını, düzenini anlatmada bir araçtı. Mimariye gösterilen bu önem haliyle mimarlık eğitimine de yansımıştı. Peki, Osmanlı'yı imar eden mimarları yetiştiren Hassa Mimarlar Ocağı'nın vazifeleri nelerdi ve Mimar Sinan nasıl ocağın baş mimarı oldu?

  • 10
  • 10

🔸 Mimar Sinan'ın katıldığı seferler sonraki dönemlerde büyük eserler ortaya koymasına fırsat tanır. Sinan'ın baş mimarlığa gelmesini şu iki başarısının sağladığı söylenir:

➡ Birincisi; 1535 İran seferinde, Van Kalesi'nin kuşatıldığı yıllarda askeri nakliyat için kullanılan kalyonların içine topları yerleştirerek göl üzerinden geçirebilmiş olmasıdır.

➡ Bir diğer olay ise aynı yıl Kara-Buğdan seferinde pek çok mimarin denemesine rağmen balçık zemin dolayısıyla başaramadığı Prut Nehri üzerine on üç gün içerisinde inşa ettiği köprüdür.

🔸 Mimar Sinan'ın sadece üstte bahsettiğimiz iki başarısından kaynaklı olarak baş mimar değildir. Klasik dönem Osmanlı mimarisinin Hassa Mimarlar Ocağı'na baş mimar olarak atanan Sinan, gücünü geleneksel mimari ile birleştirerek, Osmanlı'nın görkemini yansıtacak eserler inşa etmiştir.

Egemen güç olmanın sembolü: Osmanlı'da sikke

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN