Arama

Mimar Sinan'ın küçük şaheserlerinden Hadım İbrahim Paşa Camii

Hadım İbrahim Paşa Camii, Kanuni'nin vezirlerinden İbrahim Paşa'nın Mimar Sinan'a yaptırdığı küçük ama görkemli eserler arasında yer aldı. İznik'ten gelen nadir çini bezemeleri ve kalem işleriyle süslenen cami; sade ve zarif çizgileriyle asırlara meydan okudu. Peki, caminin kitabesindeki şiir dönemin hangi ünlü şairine aitti? Caminin yanında bulunan İbrahim Paşa'nın mezar taşındaki armut ve meyve tası desenleri neyi simgeliyordu?

Caminin cümle kapısında o dönemde Beyazıt'ta şekerci olan Kandi mahlaslı ünlü şairin kaleminden bir kitabe de mevcuttur. Bu kitabedeki şiir şöyledir:

"Asaf-i pâk din İbrahim,
ki anındır binayi hayır şiar,
Hamdilillâh temam olup buldu,
Camii ile şeref bu râh güzâr
Didi Kandi bu cami e tarih,
Beyt-i Hadi ve mâbed-i ebrâr".

  • 8
  • 11
CAMİİ HAKKINDAKİ BİLGİLERE GÜNÜMÜZDE NASIL ULAŞABİLİYORUZ?
CAMİİ HAKKINDAKİ BİLGİLERE GÜNÜMÜZDE NASIL ULAŞABİLİYORUZ?

📌Hadım Paşa Camii'nin, Türk ve İslâm Eserleri Müzesi'nde 1561 yılına ait uzun bir vakfiyesi vardır ki bundan eserin etrafındaki binalar ve evkafı hakkında geniş bilgi edinmek mümkün olmaktadır.

📌Ayrıca bu vakfiyeden yola çıkarak İbrâhim Paşa'nın İsakapısı denilen yerde bir mescid, medrese ve mektepten ibaret diğer bir küçük külliyesiyle Davutpaşa semtinde bir mektebi ve Yenikapı dışında bir kuyusu olduğu öğrenilmektedir.

📌Hayırsever paşa, bütün bunların yanında hayratının bakımı için Rumeli'de pek çok akar ve yer vakfetmiştir.

  • 10
  • 11
CAMİ'NİN YANINDA BULUNAN İBRAHİM PAŞA TÜRBESİ
CAMİ’NİN YANINDA BULUNAN İBRAHİM PAŞA TÜRBESİ

📌Caminin yanında olan İbrahim Paşa türbesi zamanla yıkıldığından yetersiz bir tamir görmüştür. İçindeki lahdin taşlarında kitâbe bulunmamaktadır.

📌Türbedeki bir diğer özellik ise İbrahim Paşa'nın mezar taşında armut ve meyve tası desenlerinin bulunmasıdır. Bu desenler, Osmanlı sanatında Babür etkisinden izlerine bir örnektir...

  • 11
  • 11
CAMİ HAKKINDA KÜÇÜK BİR HİKAYE
CAMİ HAKKINDA KÜÇÜK BİR HİKAYE

📜Kaynaklarda geçtiğine göre İbrahim Paşa, ezan vakitlerine çok özen gösterirmiş ve sadece bu iş için, bir ev vakfetmiş. İçerisine koyduğu kum saatlerini, özel makaralarla hareket ettiren bir kişi, evde devamlı bulunur, ezan saati gelince dikili direklere vurularak, müezzin haberdar edilip, ezanın zamanında okunmasını sağlarmış.

Bu masrafların karşılanması için mütevellinin vakıf gelirlerinden karşılanmasını şiddetle tenbih etmiş. Bu kısa hikaye modern zamanda yazılmış bir romanı bize hatırlatır: Saatleri Ayarlama Enstitüsü… Görünen o ki saatleri ayarlama merkezleri, bütün zamanlama planını namaz vakitlerine göre ayarlayan Osmanlı'nın gündelik yaşamının aslında "en gerekli" kurumlarından biriymiş…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN