Arama

Müslüman alimlerin ezber bozan astronomi keşifleri

Bugün bilim dünyasında pek çok kişi, astronominin Yunanlılarla birlikte öldüğüne, Dünyanın Güneşin etrafında döndüğünü söylemesiyle tanınan ve modern astronominin kurucusu kabul edilen Kopernik ile yeniden dirildiğine inanır. Peki, Kopernik'in gezegen teorisi modellerinin kendisinden bir asır önce yaşayan İbnü'ş Şatır'ın modelleriyle birebir aynı olduğunu biliyor muydunuz? Ya da dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğü teorisini, ilk olarak bir İslam aliminin kaleme aldığını? Müslüman alimlerin ezber bozan astronomi keşiflerini sizler için derledik.

  • 11
  • 19
HESAP FARKLILIKLARININ SEBEBİ NEYDİ?
HESAP FARKLILIKLARININ SEBEBİ NEYDİ?

Yunanlı astronom Batlamyus, güneşi boylam 65 dereceye yerleştirirken, Bettânî bu konumu boylam 82 derece olarak bulmuştu.

Ölçüm hatasına yorulamayacak kadar büyük olan bu uyuşmazlığın sebebinin Güneş Sisteminin uzayda hareket etmesi olduğunu bugün biliyoruz. Ancak o dönemde hala Dünyanın evrenin merkezinde olduğuna inanıldığından, böyle bir çıkarım yapmak mümkün olmamıştır.

  • 12
  • 19
DÜNYANIN KENDİ ETRAFINDA DÖNDÜĞÜNÜ SÖYLEYEN ALİM
DÜNYANIN KENDİ ETRAFINDA DÖNDÜĞÜNÜ SÖYLEYEN ALİM

973 ve 1048 yılları arasında yaşayan Bîrûnî, Dünyanın kendi ekseni etrafında döndüğünü söylemiş, Dünyanın çevresini hesaplamış ve onun herhangi bir noktasından kıble yönünü bilimsel yöntemlerle hesaplamıştı.

35 tanesi teorik astronomi hakkında olmak üzere toplam 150 eser yazmasına rağmen, bunlardan yalnızca altı tanesi günümüze ulaşmış durumdadır.

  • 13
  • 19
GÜNEŞİN KONUMUNA DAİR ON BİNDEN FAZLA KAYIT
GÜNEŞİN KONUMUNA DAİR ON BİNDEN FAZLA KAYIT

977 yılından itibaren 30 yıl boyunca 1,4 metrelik büyük bir usturlapla gözlem yapan İbn Yunus, bu süre boyunca Güneşin konumuna ilişkin on binden fazla kayıt almıştı.

  • 14
  • 19
DÜNYANIN BÜYÜKLÜĞÜNÜ HESAPLAYAN FERGANİ
DÜNYANIN BÜYÜKLÜĞÜNÜ HESAPLAYAN FERGANİ

Halife Memun'un astronomlarından olan Fergânî, usturlabın dayandığı matematiksel teoriyi açıklayarak o dönemde kullanılan merkez diskin yapımındaki geometri hatalarını düzeltti.

Güneşin Hareketi Üzerine Kitap ve Yıldız Bilimi Ansiklopedisi adlı ünlü kozmografi eserinin bölümleri, Dünyanın büyüklüğü ve gök cisimlerinin Dünyaya uzaklığı gibi konuların açıklaması dâhil olmak üzere 30 bölümden oluşur.

  • 15
  • 19
HER YERDE KULLANILABİLEN BİR USTURLAP YAPTI
HER YERDE KULLANILABİLEN BİR USTURLAP YAPTI

Avrupa'da Arzachel ya da Azarquiel olarak bilinen ve 1087 yılında ölen Zerkâlî, meşhur Tuleytula Tabloları'nı yazdı.

Sahifa adı verilen ve herhangi bir coğrafi konumda kullanılabilen karmaşık bir usturlap yaptı ve buna ait kapsamlı açıklayıcı notları da beraberinde hazırladı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN