Arama

Müslüman bilimini Avrupa’ya aktaran köprü: Endülüs

İslam uygarlığının "altın çağı" olan 7 ila 17. yüzyıl arasında bilim ile uğraşan Müslüman alimler, yeni keşifler yaparak, bilgiyi geliştirerek ve yeni teoriler ortaya koyarak medeniyetin temellerini attılar. Matematik, tıp, eczacılık, astronomi, teknoloji ve mimarlık gibi alanlarda büyük ilerlemeler sağladılar. İslam coğrafyasında yaşanan bu gelişmeler, Endülüs'ün fethi ile İber Yarımadası'na geçti ve oradan çeviriler yoluyla Avrupa'ya aktarıldı. Bilim tarihçilerine göre, bu bilgileri özümsemekte bile geciken Avrupalıların yeni bilimsel keşiflerde bulunması yüzyıllar alırdı.

  • 8
  • 15
11. VE 12. YÜZYILLARDA ÇOK SAYIDA ÇEVİRİ YAPILDI
11. VE 12. YÜZYILLARDA ÇOK SAYIDA ÇEVİRİ YAPILDI

10. yüzyılda başlayan çevirilerin sayısı 12. yüzyılda daha da artmış; Arapçadan Latince ve İbraniceye çok büyük bir çeviri dalgası başlamıştı. Bu hareketin öncülerinden biri 1116-1142 yılları arasında faaliyet gösteren Bathlı Adelard'dı.

Robert Grosseteste ve Roger Bacon ile birlikte, resepsiyon ve özümseme sürecinin en önemli üç İngiliz bilgininden biriydi.

  • 9
  • 15
ASTRONOMİ VE MATEMATİK ALANINDA EL KİTABI
ASTRONOMİ VE MATEMATİK ALANINDA EL KİTABI

El Harizmi'nin Zîc adlı eserinin çevirisiyle, çağdaşlarına Müslümanların geliştirdiği astronominin hem teorik hem de pratik anlamdaki yansımalarını içeren bir el kitabından faydalanma imkânı sağlamıştı.

Bu çalışmada aktarılan trigonometri ile trigonometrik çizelgeler Avrupa'da ileriki dönemlerde gerçekleşecek olan matematiksel, astronomik ve geodetik bilgi gelişimine hizmet etti.

İslam uygarlığında eczacılık ve ilaçlar hakkında 25 ilginç bilgi

  • 10
  • 15
AVRUPA’NIN BU BİLGİLERİ ÖZÜMSEMESİ UZUN SÜRDÜ
AVRUPA’NIN BU BİLGİLERİ ÖZÜMSEMESİ UZUN SÜRDÜ

Fakat Avrupalılar, Arapçadan çeviriler yoluyla kazandıkları matematik ve astronomi bilgilerini bizzat kendi güçleriyle yaratmak zorunda kalmaları durumunda, uzmanlar bunun bir hayli uzun süreceğini belirtmişlerdir.

  • 11
  • 15
ORTAK BİLİMSEL ÇALIŞMALARIN MERKEZİ: TOLEDO
ORTAK BİLİMSEL ÇALIŞMALARIN MERKEZİ: TOLEDO

711 yılında Araplar tarafından alınan bu şehir, zaman içerisinde yüksek seviyeli bir bilim merkezi haline geldi.

Toledo, Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler arasında ortak bilimsel çalışma geleneğine ve büyük kütüphanelere sahip bir merkezdi.

  • 12
  • 15
FARKLI ALANLARDA PEK ÇOK ESER LATİNCEYE ÇEVRİLDİ
FARKLI ALANLARDA PEK ÇOK ESER LATİNCEYE ÇEVRİLDİ

Bunlardan birisi de El Fergani'nin 9. yüzyılın ilk yarısında kaleme alınan astronomi el kitabıydı.

Böylelikle El Harizmi'nin kitabı yanında, 17. yüzyıla kadar defalarca yapılan çevirileri sayesinde Avrupa astronomları arasında büyük popülarite kazanan bir diğer astronomik eser hizmete sunulmuştu.

İslam uygarlığında tarım, ticaret ve iktisat hakkında 20 ilginç bilgi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN