Arama

Müslümanların çalışmalarından faydalanan Avrupalı bilginler

Dünyada kimi isimler vardır ki çığır açan işlere imza atmış, modern bilim ve keşiflere önemli katkılarda bulunmuşlardır. Onların bu keşifleri tarihte büyük yankı uyandırsa da aslında gerçekleştirdikleri pek çok yeniliğin temeli Müslüman alimlere ait çalışmalara uzanır. İslam uygarlığında bilim dünyasında gerçekleştirilen buluşlar, dünya tarihini değiştirmiş; Roger Bacon, Leonardo da Vinci, Kopernik, Tycho Brahe, Johannes Kepler gibi Avrupa'nın önemli dimağlarının çalışmalarını beslemiştir.

  • 5
  • 14
İBN-İ SİNA’NIN ESERİ TIP ALANINDAKİ BAŞUCU KİTABIYDI
İBN-İ SİNA’NIN ESERİ TIP ALANINDAKİ BAŞUCU KİTABIYDI

Tıp alanındaki başucu kitabı İbn-i Sina'nın Kanun adlı eseri olup İbn-i Sina'dan yaptığı alıntıların sayısı neredeyse diğer bütün müelliflerden yaptığı alıntıların toplamına denktir.

Bacon'ın düşünce yöntemine en büyük etkiyi yapan ve onu Batılı çağdaşlarından farklı kılan eser, Zekeriya Razi tarafından 9. yüzyılda kaleme alınan Sırrü'l Esrar adlı eserdir. (Latince ismi Secretum Secretorum).

  • 6
  • 14
LEONARDO DA VINCI (1452-1519)
LEONARDO DA VINCI 1452-1519

Leonardo da Vinci İtalyan ressam, heykeltıraş, mimar, müzisyen, mühendis, matematikçi ve bilim insanı olup Rönesans'ın kilit isimlerindendi.

Da Vinci, Romalı Vitruvius'un Kanunu'nda anlatılan bir daire ve kare içerisine kolları açık iki pozisyonda üst üste yerleştirilmiş, mükemmel orana sahip "Vitruvian Adamı"nı çizerek resme aktarmıştı.

Leonardo da Vinci'ye dair 30 gizemli gerçek

  • 7
  • 14
DA VINCI ÜNLÜ ÇİZİMİNİ NASIL YAPMIŞTI?
DA VINCI ÜNLÜ ÇİZİMİNİ NASIL YAPMIŞTI?

Da Vinci'nin bu çizimi, kare içine çizilen adamın merkez noktasının Kanun'da anlatılan şekilde göbek üzerinde değil daha aşağıda olduğunu söylemesi bakımından yenilikçi bulunmuştur.

Ancak Da Vinci'den 500 yıl önce, 10. yüzyıl Müslüman âlimlerinden oluşan İhvan-ı Safa aynı sonuca vararak adam şeklinin merkez noktasının yalnızca 7 yaşın altındaki çocuklarda göbek üzerinde olduğunu bu yaş sonrasında merkezin daha aşağı kaydığını söylemişlerdir.

  • 8
  • 14
KARANLIK ODAYI İBNÜ’L HEYSEM KEŞFETMİŞTİ
KARANLIK ODAYI İBNÜ’L HEYSEM KEŞFETMİŞTİ

Tarihçiler İbn-i Sina'nın Kitâbü'ş Şifa eserini geometrik düşüncenin, aralarında Da Vinci'nin de bulunduğu Avrupalı kurucuları için önemli bir ilham kaynağı olarak görür. İbnü'l Heysem, gelişmiş kamerayı tasarlayan Leonardo da Vinci'den çok daha önce karanlık odayı keşfetmiştir.

Arabesk desenlere hayran kalmış ve kendi karmaşık desenlerini oluşturmuştur. Özellikle Müslüman düğümünden çok etkilenmiş ve altı düğümden oluşan iki levha hazırlamıştır; Da Vinci'nin bir takipçisi 1483 ve 1499 yıllarında Milano'da bu levhaların dairesel bakır oyma reprodüksiyonunu yapmıştır.

  • 9
  • 14
NICOLAS COPERNICUS (KOPERNİK) - (1473-1543)
NICOLAS COPERNICUS KOPERNİK - 1473-1543

Polonyalı bir bilim insanı olan Nicolas Copernicus (Kopernik), modern astronominin kurucusu olarak adlandırılır.

Teorilerinin birçoğu Nasirüddin-i Tusi ve İbnü'ş Şatır'ın teorilerine dayanır. İbnü'ş Şatır'ın gezegen teorisi ve modelleri Kopernik'in 100 yıl sonra hazırladığı modellerle matematiksel olarak aynıdır. Bu bilgiler Kopernik'in eline eğitim yaptığı İtalya'da geçmiş olmalıdır.

İslam uygarlığındaki astronomi çalışmaları

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN