Arama

Müslümanların 'tarım kitabı' ekolojiye dair ne söylüyordu?

Bir bahçenin yahut da mahsulün çiçeklenip meyve verebilmesi için, yetiştirilmesi ile tabiat arasında ekolojik bir dengeye oturtulması gerekir. Çiçeklenme ve hasadın iyi olabilmesi için toprak, su ve insan müdahalesinin orantılı olması şarttır. Bir yandan mümkün olan azami verimi elde etmeye çabalayan, bir yandan da hayatlarının bağlı olduğu doğayı tahrip etmek istemeyen İspanya Müslümanları, bundan yüzlerce yıl önce toprak kimyası ve erozyon dâhil, pek çok sistematik zirai araştırmaya ön ayak olmuşlardı. Müslümanların tarıma yaptıkları katkıları sizler için derledik.

  • 9
  • 11
VERİMLİLİK İÇİN BİN YILDIR KULLANILAN YÖNTEM
VERİMLİLİK İÇİN BİN YILDIR KULLANILAN YÖNTEM

Çiftçiliğin püf noktalarından birisi, tarlanın verimli olmasını sağlamak yoluyla mükemmel bir denge elde etmekti.

Ayrıntılı şekilde araştırılan bu alanda bin yıldır fazla değişiklik olmaması ilginçtir, zira o dönemde yaşayan Müslümanlar da tarlaları için hayvan gübresi kullanıyorlardı.

İbnü'l Avvam en iyi gübrenin güvercin gübresi olduğunu söyler ki, bu gübre günümüz standartlarına göre kesinlikle çevre dostu ve organiktir.

  • 10
  • 11
GÜVERCİN BARINAKLARI NEDEN İNŞA EDİLDİ?
GÜVERCİN BARINAKLARI NEDEN İNŞA EDİLDİ?

Güvercin gübresinin yoğun olarak kullanıldığı İran'da tarlalara yayılmış halde güvercin barınakları bulunuyordu.

Daire şeklinde büyük kerpiç kulelerden oluşan bu barınakların tepesinden ayrıca küçük kuleler çıkıyordu. Yüksekliği altmış ila yetmiş metreyi bulan bu güvercin kulelerini gören yabancı yolcuların bunları varlıklı baronlara ait kaleler sanmaları işten bile değildi.

Bu kuleler güvercin gübrelerini toplamak ve daha fazla güvercin yetiştirmek amacıyla inşa ediliyordu.

  • 11
  • 11
İSFAHAN’DA 3 BİNİ GÜVERCİN KULESİ BULUNUYORDU
İSFAHAN’DA 3 BİNİ GÜVERCİN KULESİ BULUNUYORDU

Bu kulelerin iç kısmında bal peteğini andıran hücre benzeri küçük bölmeler bulunuyordu. Zamanla biriken güvercin gübresi yılda bir kere toplanarak kule etrafındaki tarlalara serpilirdi.

Bir dönem İran'ın İsfahan şehrinde bu kulelerden 3 bin tane olduğu ve binlerce güvercinden bu yolla gübre toplandığı rivayet edilir. Güvercinin parlak günlerine şahitlik eden bu kulelerin yalnızca yıkıntıları günümüze ulaşabilmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN