Arama

Oğuzların göç ve fetihlerine ışık tutan seyyah: İbn Fadlan

İbn Fadlan, Abbasiler döneminde yaşayan büyük bir alim, seyyah ve diplomattı. Müslümanlığı kabul eden İdil Bulgarlarına İslam'ı öğretecek din adamları, cami ve kale yapacak mimarlar ile birlikte yola çıktı. Heyetteki en bilgili ve yetenekli kişi olan İbn Fadlan, Bağdat'tan yola çıktı ve Rey, Nişabur, Merv, Buhara ve Harizm şehirlerinde konakladı. Kaleme aldıkları ile Oğuzların göçlerine, fetihlerine, Bulgar Türklerine ışık tuttu, tarihte çözülemeyen meseleleri aydınlığa kavuşturdu.

  • 12
  • 15
ÖNEMLİ VE NADİR BİLGİLERE YER VERMİŞTİ
ÖNEMLİ VE NADİR BİLGİLERE YER VERMİŞTİ

📍Daha sonra Alman asıllı Rus şarkiyatçısı Christian Martin Fraehn, Yâkut'un İbn Fadlan'dan iktibas ettiği kısımların tamamını iki ayrı yayın halinde Arapça metinleriyle birlikte neşretmişti.

📍İbn Fadlan'ın aslında Hazar ve Bulgar ülkelerine kadar gitmediği, yazdıklarının çoğunun uydurma ve abartmalardan ibaret olduğu ileri sürülmüşse de Tizengauzen ve Rozen tarafından yapılan araştırmalar sonucunda onun seyahatnamesinin tarihî bakımdan çok önemli ve nadir bilgiler ihtiva ettiği anlaşılmıştır.

20 maddede seyyah-ı alem Evliya Çelebi kimdir?

  • 13
  • 15
İBN FADLAN’IN HİÇBİR YERDE RASTLANMAYAN SEYAHATİ
İBN FADLAN’IN HİÇBİR YERDE RASTLANMAYAN SEYAHATİ

📍1923 baharında Zeki Velidi Togan, Meşhed İmam Rızâ Kütüphanesi'nde o güne kadar bilinmeyen bir coğrafya mecmuası buldu. İbnü'l-Fakīh ve Ebû Dülef el-Hazrecî'nin eserlerini de içine alan bu mecmuanın son kısmını İbn Fadlan'ın o güne kadar hiçbir yerde rastlanmayan seyahati oluşturuyordu.

📍Togan keşfini takip eden yıllarda birkaç makale yazdıktan sonra 1935'te Viyana Üniversitesi'nde eser üzerine doktora yaptı ve Ibn Fadlan's Reisebericht adlı bu çalışmasını 1939'da Leipzig'de yayımladı.

  • 14
  • 15
TARİHTE ÇÖZÜLEMEYEN MESELELERİ AYDINLIĞA KAVUŞTURDU
TARİHTE ÇÖZÜLEMEYEN MESELELERİ AYDINLIĞA KAVUŞTURDU

📍İbn Fadlan'ın risâlesi, özellikle Zeki Velidi Togan'ın Arapça metinle birlikte verdiği ayrıntılı bilgi ve özgün yorumlarla Doğu Avrupa'nın tarih, kültür ve coğrafyasının araştırılmasında çok önemli bir yere sahiptir.

📍Bugüne kadar çeşitli açılardan ele alınarak hakkında pek çok yayın yapılmış, ihtiva ettiği bilgiler sayesinde daha önce çözülmesi mümkün olmayan birçok mesele aydınlığa kavuşturulmuştur.

Şükrün önemine dair 12 öğüt

  • 15
  • 15
MEZARLARIN TÜRK KAVİMLERİNE AİT OLDUĞUNU KANITLADI
MEZARLARIN TÜRK KAVİMLERİNE AİT OLDUĞUNU KANITLADI

📍Türk kavimlerinin ölü gömme âdetlerine dair verdiği bilgilerin yardımıyla da Volga ve Tuna nehirleri arasındaki sahada bulunan ve 10-11. yüzyıllara tarihlenen mezarların Peçenek ve Oğuz Türkleri'ne ait olduğu kanıtlanmıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN