Arama

Orta Asya'da yeşeren Türk kültürü

Kökleri Orta Asya'ya dayanan Türkler, zengin kültür tarihi ve binlerce yıllık geçmişi ile kadim bir topluluktur. Zamanla dünyanın dört bir yanına yayılan ve imparatorluklar kuran milletimiz bu süreçte Orta Asya'dan yükselen kültür ve medeniyetlerini de gittikleri topraklarda da yaşatır. Türk kültürü, geleneksel göçebe yaşam tarzları, ata kültü, destanları, atlı okçuluk gibi unsurları ile anılır.

ESKİ TÜRKLERDE GELENEKSEL SPORLAR

◾ Eski Türkler, okçuluk, atlı okçuluk, güreş, cirit atma, taşkıran, yağlı güreş, okçuluk atışı, horoz dövüşleri gibi geleneksel sporları icra ederlerdi. Bu sporlar, fiziksel becerileri geliştirmenin yanı sıra savaş eğitimi ve kültürel geleneklerin korunması için önem taşırdı. Türk topluluklarının kimliklerini ve dayanıklılıklarını sürdürmelerine yardımcı oldu.

Taşağıl, Türk kültürüne ait sporlarla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"O devirde hayatın kendisi spor.Bu kadar konar-göçer olmasının sebebi de bu avcılık ve binicilik faaliyetleri.Ama ilginç olanı o dönemde kızların futbol oynaması; deriden yaptıkları toplarla açık alanda futbol oynuyorlar. Kayak ve güreşte çok iyi oldukları biliniyor. Nişancılığa çok önem veriyorlar."

Türk lehçelerinde savaş kelimesi

  • 10
  • 11

"AT TÜRK'ÜN KANADIDIR" SÖZÜ KİME AİT ?

◾ "At Türk'ün kanadıdır" sözü, Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılan Divan-ı Lügat-it Türk'te geçen bir atasözüdür. Savaşta, ulaşımda ve göçlerde kullanılan at, Türkler için vazgeçilmez bir arkadaş olur, bağımsızlık ve gücün sembolü haline geldi. Bu atasözü, atın Türk toplumları için ne kadar kutsal ve simgesel olduğunu vurguluyor.

"Bir kişinin kapısında bağlı atı çalarsanız, cezası idam. Dağda gezen atını çalarsanız 10 katını ödüyorsunuz. Uzun göçleri, konar-göçer hayatı at ile sağlıyorlar.Soğuğa karşı dayanıklılık sağladığı için at eti tüketilir.Kımız en önemli içecekleridir." ifadelerini kullanan Taşağıl'ın, "At olmasaydı Türkler tarihten günümüze kadar gelemezdi" sözü de program boyunca dikkat çekti.

Kımız nedir?

Kımız, özellikle Orta Asya ve bazı Orta Doğu ülkelerinde geleneksel bir içecektir. Genellikle at sütünden yapılır ve fermentasyon süreciyle elde edilir. Fermente süt ürünlerinden biridir.

  • 11
  • 11

TÜRK TOPLUMUNDA KADININ KONUMU

Göçebe yaşam tarzının hakim olduğu dönemlerde, kadınlar çoğunlukla ev ve aile işleriyle ilgilenirken, erkekler savaş ve avcılık gibi uğraşlarda aktifti. Ancak, bu dönemlerde kadınlar da aile içi ve topluluk içi karar alma süreçlerinde rol oynadı.

◾ Kadınların, ordularda savaşa gittiği ile ilgili bir bilginin hata olduğunu dile getiren Taşağıl, kadının eski türk toplumlarındaki konumu ile ilgili şu ifadelerde bulundu: "Çekirdek ailesi sağlam olan toplumlar daha uzun yaşar. Bozkır' da 'oguş' diye anılır aile. Toplumu gelecek nesillere aktarmada kadın daha önemli çünkü erkek ya avda ya savaşta … Çocukları eğiten, yetiştiren kadınlar, öte yandan kadınların güvenliği çok önemli, düşman eline düşmemesi lazım. Türk toplumunda kadın-erkek ayrımı ya da kadını köle gibi görmek gibi bir durum yok."

◾ Türkler, zengin kültürünü, örf ve gelenekleriyle birlikte kurarak öncülük ettikleri medeniyetlerin tohumunu Orta Asya'nın coğrafyasında attılar. Zaman içerisinde evrilen inanç sistemleri ve geniş coğrafyalardaki varlıklarıyla kültürel çeşitliliklerini koruyarak günümüze aktardılar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN