Osman Gazi'nin defin vasiyeti: 'Gümüşlü Kümbet'
Oğlu Orhangazi'nin Bursa'yı teslim almasının ardından vasiyeti üzerine "Gümüşlü Kümbet"e defnedilen Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osmangazi'nin türbesi, tarihsel değeri ve ihtişamıyla kentin önemli tarihi yapıları arasında bulunuyor.
Giriş Tarihi: 31.07.2018
12:13
Güncelleme Tarihi: 31.07.2018
12:45
Osman Gazi kimdir?
Ertuğrul Bey'in oğlu olan Osman Gazi, Osmanlı Devleti'nin kurucusudur.
Osman Bey,1258 yılında Söğüt'te doğdu. Babası Ertuğrul Gazi, annesi Hayme Hatun'dur. 1281'de, Kayı Boyu'nun yönetimini üstlenen Osman Gazi, ata binmekte, kılıç kullanmakta ve savaşmaktaki becerisiyle ün kazandı. Aşiretin ileri gelenlerinden, Ömer Bey'in kızı Mal Hatun ile evlenir; bu evlilikten ileride Osmanlı Devleti'nin başına geçecek olan oğlu Orhan Gazi doğar.
Osman Gazi, Ahi şeyhlerinden Edebali'nin görüşlerine değer verir ve ona saygı duyardı. Sık sık Şeyh Edebali'nin Eskişehir Sultanönü'ndeki dergâhına gider ve misafir kalırdı.
Osman Gazi, bir gece Şeyh Edebalî'nin dergâhında misafirken, bir rüya gördü. Sabah olunca rüyasını Şeyh Edebalî'ya anlattı:
"Şeyhim, rüyama girdiniz. Göğsünüzden bir ay çıktı. Yükseldi, yükseldi, sonra benim koynuma girdi. Göbeğimden bir ağaç büyümeye başladı. Büyüdü, yeşillendi. Dal, budak saldı. Dallarının gölgesi bütün dünyayı tuttu. Rüyam ne manaya gelir?"
Şeyh, bir süre sustuktan sonra şöyle dedi:
"Müjdeler olsun ey Osman! Hak Tealâ, sana ve senin evlâdına saltanat verdi. Bütün dünya, evlâdının himayesinde bulunacak, kızım da sana eş olacak."
Bu olaydan sonra Şeyh, kızı Bala Hatun'u Osman Bey'e verir. Bu evlilikten Alaeddin doğmuştur.
Söğüt'te temelleri atılan, 600 yıl süreyle üç kıtada hüküm sürecek olan Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi, 1326'da Bursa'da Nikris (goutte) hastalığından vefat eder.