Arama

Osmanlı bayram merasimlerinin temeli: Arife tahtı

İçimizi huzurla kaplayan bayramlar, Osmanlı döneminde de toplumsal, sosyal ve dini açıdan önemli bir yere sahipti. Sarayda özel hazırlıklar yapılır, ihtişamlı bir şekilde kutlanırdı. Padişahların bayram merasiminde kullandığı ve "Arife tahtı" adı verilen özel bir taht bulunur, o gün için hazineden çıkarılarak Bâbüssaâde'nin önüne taşınırdı. Dönemin zarafetini yansıtan "Arife tahtı" saray törenlerinin temelini oluştururdu.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 12
  • 12

💠 Padişah Ortakapı'dan çıkınca Has Fırın tarafındaki duvarın önünde dizilmiş olan çavuşlar alkışa başlarlar, padişah da onları selâmlardı. Padişah camiye vardığı zaman binek taşının yanında çizmeleri çıkartılır, özel bir pabuç giydirilirdi.

💠Sadrazam ve Yeniçeri Ağası namaz kılacağı mahfil-i hümâyuna kadar padişaha refakat ederlerdi. Caminin mahfil-i hümâyununda önceden serilmiş hususi seccadesi üzerinde namaz kılardı.

💠 Namaz bitince Yeniçeri Ağası, askerleri padişahı karşılamak için Bâb-ı Humâyûn ile Orta Kapı arasına dizerdi. Alay aynı düzen içinde saraya döndüğünde Sadrazam dâhil alaydakiler padişahı Orta Kapı'ya kadar uğurlarlar, böylece bayram merasimi sona ererdi.

📙 Bayram sofralarınızı şenlendirecek Osmanlı yemeği

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN