Arama

Osmanlı Devleti'nin ikinci kurucusu: Çelebi Mehmed

Çelebi Mehmet, Fetret Devrini bitiren padişah olduğu için Osmanlı Devleti'nin ikinci kurucusu olarak anılır. Kardeşlerine nazaran askeri ve devletin imkanları bakımından zayıf durumda olmasına rağmen zekası, azmi ve diplomatik kabiliyeti ile tahta tek başına çıkmaya muvaffak olmuştu. Anadolu'da hakimiyeti yeniden sağlamış; tahta geçtikten sonraki 8 yıllık hayatını mücadelelerle geçirmişti. Peki, Çelebi Mehmed kimdir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 9
  • 10
ÇELEBİ MEHMED’İN OSMANLI TARİHİNDEKİ YERİ
ÇELEBİ MEHMED’İN OSMANLI TARİHİNDEKİ YERİ

Çelebi Mehmed, Ankara Savaşı'nın kaybedildiğini görünce maiyeti ile valilik yaptığı Amasya'ya kaçmıştı. Bu sırada 15 yaşında olan Çelebi Mehmed, diğer kardeşlerine nazaran asker ve devletin imkânları bakımından en zayıf durumdaydı.

Ancak zekâsı, mücadele azmi ve diplomatik kabiliyeti ile tahta tek başına çıkmaya muvaffak oldu.

Kanuni'nin büyük galibiyeti: Estergon Zaferi

  • 10
  • 10
ÖLDÜĞÜNDE VÜCUDUNDA 30’A YAKIN YARA İZİ VARDI
ÖLDÜĞÜNDE VÜCUDUNDA 30’A YAKIN YARA İZİ VARDI

Bu durum Çelebi Mehmed'in fikri ve ruhi gelişimine oldukça tesir etti. Çelebi Mehmed'i iktidara taşıyan yolda en fazla yardımcı olan devlet adamları Bayezid Paşa, Hacı İvaz Paşa, Bicaroğlu Hamza Bey bu bölgenin insanlarıydılar. Fetret Devri sırasında "sultan" unvanını alan tek şehzade Çelebi Mehmed'dir. 1407'den önceki bir tarihte bu unvanı almıştır.

Bu, onun ufkunun genişliğini gösteren bir durumdur. Çelebi Mehmed ilk önce Amasya ve civarındaki Türkmenleri itaat altına almak için uzun mücadelelere girmişti. Daha sonra yalnız Fetret Devri'nde değil, tek başına Osmanlı tahtına geçtikten sonraki 8 yıllık hayatını da mücadele ile geçirdi. Öldüğünde vücudunda 30'a yakın yara izi olduğu söylenir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN