Arama

Osmanlı döneminin 6 ünlü fotoğrafçısı

Avrupa'da fotoğrafın keşfinden kısa bir süre sonra Osmanlı coğrafyasında bu keşif kısa sürede yaygınlaşmaya başladı. Yankı uyandıran bu büyük icat karşısında Osmanlı sultanları fotoğraf alanındaki gelişmeleri sıkı sıkıya takip etti. Böylece ilk meraklılar makinelerini alarak ilginç buldukları her yerin fotoğraflarını çekmeye başladı. Osmanlı toprakları, özellikle de İstanbul maceraperestlerin ilk odağı oldu. Peki, Osmanlı tarihine damga vuran fotoğrafçılar kimlerdi?

  • 6
  • 18
PASCAL SEBAH (1823-1886)
PASCAL SEBAH 1823-1886

Pascal Sebah, çalışmalarıyla ve stüdyosuyla Osmanlı Dönemine damgasını vurmuş bir fotoğrafçıdır. Pascal Sebah, çalışmalarıyla ve stüdyosuyla Osmanlı dönemine damgasını vurmuş bir fotoğrafçıdır.

Pascal Sebah, 1860'ların başında Beyoğlu 232 numaralı yerde, Fransız Elçiliği karşısında bir şube açtı. İlk stüdyo ise baskıların yapıldığı ve negatiflerin biriktirildiği bir atölye olarak kullanılıyordu.

1860'larda bir şube de Jardin de Fleurs'da (günümüzde Çiçek Pasajı'nın bulunduğu yer) açtı. Ancak bu şube 1870'deki büyük Beyoğlu yangınında tamamen yok oldu.

Kahire'de Mısır Konsolosluğu bitişiğinde bir şubesi bulunan Pascal Sebah'ın hazırladığı bu katalogda Mısır, İstanbul, Bursa ve Atina'ya ait manzaralar ve mimari eserler, kıyafet ve halk tipleri ve stereograf görüntüler de vardı.

Sanatçı Kahire'ye giderek fotoğrafçı Heyman ile ortak bir stüdyo çalıştırır. Pascal Sebah bu talihsiz olaydan beş yıl sonra 63 yaşında yaşama veda eder.

Osmanlı'nın ilk kadın fotoğrafçısı

  • 8
  • 18
VİÇEN ABDULLAH VE KARDEŞLERİ
VİÇEN ABDULLAH VE KARDEŞLERİ

Fotoğrafın Osmanlı ülkesine gelişiyle beraber bu sanata başlayan Abdullah Biraderler, dünya meşhurlarının fotoğraflarını çekerek tarihî bir rol ifa ettiler.

Fotoğraf Osmanlı memleketine bulunduktan hemen sonra, 1842 senesinde geldi. İlk fotoğrafçılar İstanbul'da faaliyete başladı. Abdullah Biraderler bunların en meşhurlarındandır.

  • 9
  • 18
SOLMAYAN FOTOĞRAFLAR
SOLMAYAN FOTOĞRAFLAR

Abdullah Biraderler'in soyu 1610'da Samatya'ya yerleşen Kayserili Aleksan'a dayanır. Dedeleri Asadur Hürmüzyan, Sultan I. Abdülhamid'in vekilharcı idi. 1854'te Kırım harbi esnasında Alman General Moltke, yanında getirdiği kimyager Rabach'a Bayezid'de bir fotoğraf atölyesi kurdurmuştu. Üç biraderden Viçen, burada rötuş ustası olarak çalıştı.

Osmanlı'daki ilginç vakıflar

  • 10
  • 18

Bu arada ihtidâ ederek, yani Müslüman olarak Abdullah adını aldı. Kardeşi Kevork, Venedik'te sanat tahsil etmişti. 1858'te diğer kardeş Hosep ile beraber bu stüdyoyu devraldılar.

1867'de bunu Nikola Andreomenos'a devredip Beyoğlu'nda bugünki Hachette Kitabevi karşısında Abdullah Birâderler veya Abdullah Frères adıyla meşhur dükkânlarını açtılar. Çektikleri fotoğraflar solmazlık ve dayanıklılıkları ile tanındı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN