Osmanlı döneminin 6 ünlü fotoğrafçısı
Avrupa'da fotoğrafın keşfinden kısa bir süre sonra Osmanlı coğrafyasında bu keşif kısa sürede yaygınlaşmaya başladı. Yankı uyandıran bu büyük icat karşısında Osmanlı sultanları fotoğraf alanındaki gelişmeleri sıkı sıkıya takip etti. Böylece ilk meraklılar makinelerini alarak ilginç buldukları her yerin fotoğraflarını çekmeye başladı. Osmanlı toprakları, özellikle de İstanbul maceraperestlerin ilk odağı oldu. Peki, Osmanlı tarihine damga vuran fotoğrafçılar kimlerdi?
Giriş Tarihi: 14.06.2020
09:07
Güncelleme Tarihi: 14.06.2020
09:26
VİÇEN ABDULLAH VE KARDEŞLERİ
Fotoğrafın Osmanlı ülkesine gelişiyle beraber bu sanata başlayan Abdullah Biraderler, dünya meşhurlarının fotoğraflarını çekerek tarihî bir rol ifa ettiler.
Fotoğraf Osmanlı memleketine bulunduktan hemen sonra, 1842 senesinde geldi. İlk fotoğrafçılar İstanbul'da faaliyete başladı. Abdullah Biraderler bunların en meşhurlarındandır.
Abdullah Biraderler'in soyu 1610 'da Samatya 'ya yerleşen Kayserili Aleksan 'a dayanır. Dedeleri Asadur Hürmüzyan , Sultan I. Abdülhamid 'in vekilharcı idi. 1854 'te Kırım harbi esnasında Alman General Moltke , yanında getirdiği kimyager Rabach 'a Bayezid 'de bir fotoğraf atölyesi kurdurmuştu. Üç biraderden Viçen , burada rötuş ustası olarak çalıştı.
Osmanlı'daki ilginç vakıflar
Bu arada ihtidâ ederek, yani Müslüman olarak Abdullah adını aldı. Kardeşi Kevork , Venedik 'te sanat tahsil etmişti. 1858'te diğer kardeş Hosep ile beraber bu stüdyoyu devraldılar.
1867 'de bunu Nikola Andreomenos 'a devredip Beyoğlu'nda bugünki Hachette Kitabevi karşısında Abdullah Birâderler veya Abdullah Frères adıyla meşhur dükkânlarını açtılar. Çektikleri fotoğraflar solmazlık ve dayanıklılıkları ile tanındı.
ABDÜLHAMİD ‘SULTAN FOTOĞRAFÇISI’ İLAN ETTİ
1879 senesinde ise Sultan II. Abdülhamid tarafından "Sultan Fotoğrafçısı" unvanına layık görüldü. Portre fotoğrafçılığının yanı sıra mimari eserlerin ve doğal güzelliklerin de fotoğraflarını çeken sanatçı, 1883'te Beyoğlu 214 numarada bir şube açtı. İstanbul fotoğraflarından oluşan albümünün hediye edilmesi karşılığında, Karadağ Prensi Vukoviç kendisine "Danilo" nişanı verir.
Sultan Abdülhamid'in fotoğraf albümünde yer alan Kızılderililer
Fotoğrafçılığı Abdullah Biraderler'in yanında öğrenen Bogos Tarkulyan (Fransızca söylemiyle Poul Tarkulyan ) daha sonra açacağı stüdyosunda en az onlar kadar ünlenmiş 50 yıldan fazla işletmeyi başardığı ticarethanesinde birbirinden değerli sayısız eser bırakmış Ermeni asıllı bir fotoğrafçıdır.