Osmanlı havacılık tarihinin ilk şehitleri
Osmanlı'nın gökyüzünde de var olduğunu dünyaya göstermek için çıktıkları yolda şehit olan havacılarımızın isimlerini unutmamak, bir vefa örneği olarak boynumuzun borcu olmalıdır. Nitekim şehit havacılar göreve çıkarken, şan ve şöhrete değil; üstlendikleri görevin devletin bekası için taşıdığı önemine hizmet ettiler. İşte Türk milletinin gönlüne isimlerini altın harflerle yazdıran ilk hava şehitlerimiz…
Giriş Tarihi: 07.12.2019
09:16
Güncelleme Tarihi: 14.05.2022
16:18
◻ Yarım kalan seferi tamamlamak üzere Pilot Yüzbaşı Salim Bey ve Rasıt Yüzbaşı Kemal Bey görevlendirildi. Yapılan yardımlardan dolayı "Edremit " ismi verilen, yeni satın alınan "Bleriot " uçağı önce bir gemi ile Beyrut'a gönderildi. Sefere başlayan uçak, 1 Mayıs'ta Beyrut'tan hareketle Kudüs-El Ariş-Port Said-Tel El Kebir-Kahire-Sakkara-Maadi El Habiri-Kahire-Tanta-İskenderiye rotasıyla 15 Mayıs'ta İskenderiye'ye ulaştı. Havacılar, Mısır'da ilgiyle karşılanırken sefer anısına kartpostal basıldı.
'Milli Savunma Sanayii'nin sayısız mücadeleden geçen isimleri
◻ Türk havacılık tarihinin ilk şehitleri Fethi, Sadık ve Nuri Beylerin anısına yapılan anıt, İstanbul'un Fatih ilçesinde eski belediye binası önündeki parka konuldu. 10 Ağustos 1914'te açılan, yaklaşık 7,5 metrelik beyaz mermer ve bronzdan oluşan anıtta kırık sütun kullanıldı . Bununla bir ülkü uğruna girişilen seferin tamamlanamamış olması sembolize edildi.
◻ İlk hava şehidi Türk kadını olarak tanınan Eribe Kartal Hürkuş, 30 Ekim 1918'de İstanbul'da doğdu. Türk havacılık tarihinin önemli isimlerinden Vecihi Hürkuş'un yeğeni olan Eribe, babası Binbaşı Bedrettin Bey'in şehit olmasının ardından çocukluğunun önemli bir kısmını dayısının yanında geçirdi.
◻ Erken yaşlarda havacılıkla tanışan Eribe, Kadıköy'deki Vecihi Sivil Tayyare Okulu'na gitti. Henüz 16 yaşındayken pilotluğu öğrendi. Dayısının Ankara'daki Türkkuşu'nda göreve başlamasıyla havacılık tutkusunu başkentte devam ettirdi. Paraşütle atlama konusunda eğitimler aldı. 24 Ekim 1936 günü Cumhuriyet Bayramı törenleri öncesindeki ilk denemesini başarıyla tamamladı.
Türk havacılık tarihinde Vecihi Hürkuş ilkleri
◻ 29 Ekim'de Hipodrom'daki son deneme atlayışı için Caudron 59 uçağıyla yükseğe çıktı. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından Hipodrom alanına atladığı sırada Eribe'nin paraşütü açılmadı .
◻ Yaklaşık 600 metreden düşerek ağır yaralanan Eribe'nin yardımına dayısı ile çevredekiler koştu. İlk müdahalenin ardından kaldırıldığı hastanede henüz 18 yaşında hayatını kaybeden Eribe Kartal Hürkuş, hava şehidi ilk Türk kadını olarak kayıtlara geçti.