Arama

Osmanlı padişahlarının İstanbul'daki türbeleri

600 yılı aşkın bir süre varlığını sürdüren ihtişamlı Osmanlı Devleti'ni yöneten 36 padişah, üç Osmanlı şehrinde medfundur. Padişahlardan ilk altısının kabri Bursa'da; son padişah VI. Mehmet Vahdettin'in Şam'da; diğer padişahların kabri ise İstanbul'dadır. İşte Osmanlı'yı yöneten padişahların İstanbul'da bulunan türbeleri…

  • 2
  • 18
Sultan II. Beyazıt Türbesi
Sultan II. Beyazıt Türbesi

Sultan II. Beyazıt Türbesi; İstanbul Suriçi Beyazıt Meydanı'nda 1514 yılında Sultan II. Beyazıt külliyesinin haziresine inşa edilmiştir. Türbeyi Sultan II. Bayazıt'ın (1481–1512) oğlu Yavuz Sultan Selim (1512–1520) caminin Kıble yönündeki hazireye yaptırmıştır. Bu türbe Mimar Sinan öncesi Osmanlı devri mimarisi ile Klasik Osmanlı mimarisi arasında bir geçit teşkil etmektedir. Türbe İstanbul Türbeler Müzesi Müdürlüğü'nün yönetiminde olup, içerisindeki Kuran-ı Kerim, Lihyei Saadet, şamdanlar, rahleler, levhalar ve kandiller müze deposuna kaldırılmıştır. Sultan II. Beyazıt Türbesi'nin sol tarafında kızı Selçuk Sultan'ın, sağında ise Tanzimat döneminin önde gelenlerinden Mustafa Reşit Paşa'nın türbeleri bulunmaktadır.

Beyazıt, Çadırcılar Cd. No:160, 34126 Fatih/İstanbul

  • 3
  • 18
Yavuz Sultan Selim Han Türbesi
Yavuz Sultan Selim Han Türbesi

Kanuni Sultan Selim tarafından babası Yavuz Sultan Selim Han anısına 1516 – 1522 yılları arasında Fatih'te Haliç'e hakim olan bir tepe inşa edilmiştir. İçerisinde Külliye, Cami, İmaret, Mektep, Darrüşşifa, Hamam ve Türbeler mevcuttur. Kim tarafında yaptırıldığı kesin olarak bilinmemekte olmasına rağmen mimari yapısı itibari ile Mimar Acem Ali'ye yaptırıldığı tahmin edilmektedir.

  • 4
  • 18
Kanuni Sultan Süleyman Türbesi
Kanuni Sultan Süleyman Türbesi

Kanuni Sultan Süleyman Türbesi; Süleymaniye Külliyesi'nin haziresinde inşa edilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman, onuncu Osmanlı padişahıdır. 1520-1566 tarihleri arasında kırk altı sene saltanat sürmüştür. Saltanatı boyunca devamlı çıktığı seferler onu yormuş ve son günlerinde otağından çıkamaz olmuştur. Kanuni Sultan Süleyman Han, 7 Eylül 1566 tarihinde Zigetvar Seferi'nde iken vefat etmiştir. Kanuni Sultan Süleyman Han Türbesi, Süleymaniye Külliyesi içinde yer alır. 1566 yılında tamamlanan, Mimar Sinan'ın çok değişik bir anlayışla meydana getirdiği, sekizgen planlı, kesme taştan inşâ edilmiş türbe, etrafını çepeçevre dolanan revakı ve içte sekiz sütuna oturan iç kubbesiyle o güne kadar yapılmış olan türbelerden çok farklı olup, daha sonra da hiç tekrarlanmamıştır.

Süleymaniye Mah., 34116 Fatih/İstanbul

  • 5
  • 18
Sultan II. Selim Türbesi
Sultan II. Selim Türbesi

Sultan II. Selim Türbesi, İstanbul Türbelerinin en güzellerinden biri olup, ünlü Türk mimarı Sinan'ın yaptığı 18 türbeden biridir. Sultan henüz hayatta iken Mimar Sinan'a kendisi için Ayasofya'nın yanında bir türbe yapmasını emretmiş, ancak 1574' te öldüğünde türbe henüz bitmemiş olduğundan, türbenin inşasına devam edilerek üç yıl sonra (1577) tamamlanmıştır. Türbede 42 sanduka yer almaktadır. Girişin karşında, Osmanlı tahtında 8 yıl 2 ay 19 gün saltanat sürmüş olan Sultan II Selim yatmaktadır.

Cankurtaran, 34122 Fatih/İstanbul

  • 6
  • 18
Sultan III. Murad Türbesi
Sultan III. Murad Türbesi

Sultan III. Murad Türbesi, 1599 yılında Mimar Davud Ağa ve yardımcısı Dalgıç Ahmet Ağa tarafından, III. Murad'ın 1595 yılında ölmesinden 4 yıl sonra, II. Selim ve Şehzadeler Türbesi arasına inşa edilmiştir. III. Murad Türbesi, altıgen planlı, çift kubbeli, dıştan mermer kaplı ve ön tarafta revaklı bir bölümü bulunan en büyük Osmanlı türbelerinden biridir. Türbe, dıştan sade görünümlü, içte ise 16. yüzyıla tarihlenen mercan kırmızısı renkteki İznik çinilerinin en güzel örnekleri ve kalem işi süslemeleriyle zengin bir görünüme sahiptir. İçte lacivert zemin üzerine beyaz renkle yazılmış celi sülüs çini kuşağı bulunmaktadır.

Osmanlı padişahlarının hanımlarının İstanbul'daki türbelerini öğrenmek için tıklayın.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN