Arama

Osmanlı saray mutfağının Ramazan’daki eşsiz lezzetleri

Osmanlı toplumunda saraydan imparatorluğun en ücra köşesindeki Müslümanlara kadar hemen herkes için Ramazan özel bir anlama sahipti. Sofralar bu ayda daha özenli ve görünür bir hal alırdı. Zengin bir mutfak kültürüne sahip olan Osmanlı saray mutfağı da Ramazan ayı ile birlikte öğünlerini ve yemek çeşitlerini bu aya göre düzenlerdi. Saray mutfaklarından halka yapılan ikramlar ve yardımlarla birlikte saray dışındakiler de bu tüketime ortak olurlardı. Peki, Ramazan ayında Osmanlı Sarayı'nda neler ne zaman yenilirdi, sarayın bu ayda tüketim alışkanlığı nasıl değişirdi?

🔹 Saray mutfaklarına alınan muhtelif ürünler bizlere yemeklerin çeşitliliği hakkında birtakım ipuçları verir.

🔹 Osmanlılar yemek yapımında genellikle sadeyağ tercih etseler de tereyağı, zeytinyağı ve susam yağı da kullanılırdı. Ayrıca baharat ve çiçeklerin kullanımı da oldukça yüksekti. Bunların bir kısmı yemek, tatlı ve şerbetlerde kullanılırken, bir kısmından da çay şeklinde faydalanılırdı.

🔹 Ramazan ayında sofralara alınan çiçekler:

➡ Gül
➡ Menekşe
➡ Nilüfer
➡ Papatya
➡ Şeftali
➡ Çiçeği

Osmanlı'da baharat faslı

🔹 Osmanlı'nın on sekizinci yüzyılında yazılmış, müellifi bilinmeyen bir yemek risalesinde o dönemde saray ve halk mutfağında yapılan yemeklerin tarifleri bulunur. Kitaptaki yemek tarifleri fazla baharat içermez.

🔹 Yine kitapta; çorbalar, hamur işleri, helvalar, kebaplar, et yemekleri, sebze ve turşular ve hoşaflar başlığı ile tarifleri vardır. Kitap o dönemdeki yemeklerle ilgili bilgiler içerir. Buradan anlaşıldığı üzere Osmanlı saray mutfağında yemekler mevsimlere ve günlere göre de ayrı olarak düzenlenirdi.

Abdülhamid'in arşivinden fotoğraflar ile Osmanlı sarayları

  • 10
  • 10

Yemek kitabında yer alan bazı yemekler

Çorbalar: Nohud - ab (Nohut çorbası), tarhana, ciğer çorbası

Helvalar: Beyaz kadayıf, kaymaklı ekmek, revani, kadıngöbeği, özbek helvası, sakız helvası, helva-i hakani, güllaç, kurabiye, baklava

Kebaplar: Süt kebabı, kırma tavuk kebabı, güveç balığı, kuşbaşı kebap, uskumru kebabı, fırın kebabı

Etler, Pilavlar ve Sebzeler: Nohutlu yahni, paça yahnisi, patlıcan yahnisi, marmarine, susuz kavurma, börülce pilavı, susuz köfte, ciğer mücveri

Turşular: Hıyar turşusu, kabak turşusu, şalgam turşusu, sarımsak turşusu

Hoşaflar: Şam fıstığı hoşafı, incir hoşafı

Sultanı hayran bırakan iftarın baş tacı: Dürrizâde'nin hoşafı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN