Arama

Osmanlı'da aşure günü nasıl karşılanırdı?

Osmanlı dini yaşantısının önemli bir parçası olan aşure; Saray başta olmak üzere, üst düzey devlet ricalinden halk kesimine kadar sosyal hayatı canlı tutan, birlik ve beraberliği kuvvetlendiren bir kültür oluşturmuştu. Bilhassa Osmanlı Sarayları bu özel günü, yaptığı etkinlikler sayesinde hakkıyla yerine getiriyordu. Müslümanlar için özel kabul edilen bu günde yardımlaşmanın en güzel örnekleri yine Osmanlı'da yaşanıyor, İstanbul'un neredeyse bütün evlerinden aşure kokuları sokaklara yayılıyordu. Peki, Osmanlı'da aşure gününde ne tür hazırlıklar yapılıyordu?

  • 12
  • 14

📌 Yalnızca saray halkı veya Sultan değil, bizzat padişahlara da aşureler takdim edilirdi. Dağıtılan aşurelerin muhakkak karşılığı olurdu. Padişaha sunulan aşureler, karşılığında bahşişi de hak ederdi.

  • 13
  • 14
AŞURELER MUHARREM AYI HARİCİ ÖZEL GÜNLERDE DE PİŞİRİLİRDİ
AŞURELER MUHARREM AYI HARİCİ ÖZEL GÜNLERDE DE PİŞİRİLİRDİ

📌 Osmanlı'da aşure sadece Muharrem ayının 10. gününde yapılmazdı. Berat kandili ve Ramazan gecelerinde yapılıp dağıtılmakla beraber sarayda divan günlerinde paşalara verilen yemeklerde ve ziyafetler gibi özel anlarda da aşure ikram edilirdi.

  • 14
  • 14

📌 Niahyetinde Osmanlı'nın dini hayatının önemli bir parçası olan aşure; Saray başta olmak üzere, üst düzey devlet ricalinden halk kesimine kadar sosyal hayatı canlı tutan, birlik ve beraberliği kuvvetlendiren bir kültür oluşturmuştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN