Arama

Osmanlı'da aşure günü nasıl karşılanırdı?

Osmanlı dini yaşantısının önemli bir parçası olan aşure; Saray başta olmak üzere, üst düzey devlet ricalinden halk kesimine kadar sosyal hayatı canlı tutan, birlik ve beraberliği kuvvetlendiren bir kültür oluşturmuştu. Bilhassa Osmanlı Sarayları bu özel günü, yaptığı etkinlikler sayesinde hakkıyla yerine getiriyordu. Müslümanlar için özel kabul edilen bu günde yardımlaşmanın en güzel örnekleri yine Osmanlı'da yaşanıyor, İstanbul'un neredeyse bütün evlerinden aşure kokuları sokaklara yayılıyordu. Peki, Osmanlı'da aşure gününde ne tür hazırlıklar yapılıyordu?

  • 9
  • 14
TEKKELERDEN SARAYA GİDEN AŞURELER
TEKKELERDEN SARAYA GİDEN AŞURELER

Talimhane Meydanı'nda askere dağıtılır, bütün kışlalara gönderilirdi. Tekkelere saraydan aşure gittiği gibi tekkelerden de saraya gelirdi.

📌 Paşalardan, büyük ailelerden kıymetli testiler içinde tüllere bağlanmış aşureler saraya gönderilir, testiler boşaltılır, sarayda pişen aşureden içine konup testi iade olunurdu. Bu da aşure adetlerinden biriydi.

  • 10
  • 14

İmparatorluk dönemi İstanbul'unda tesis edilmiş dört yüz tekkede Sefer ve Muharrem aşuresi olmak üzere iki çeşit aşure pişiriliyordu.

📌 Muharrem aşuresi Kerbela vakası sene-i devriyesi anısına, Sefer aşuresi ise Hz. Zeynelabidin'in Kerbela'dan sağ salim kurtulması ve Peygamber neslinin devamının kutlanması amacıyla hazırlanıyordu.

📌 Biri hüzün ve matem diğeri ise coşku ve sevinci temsil eden bu gelenek, günümüzde kesintisiz bir şekilde 357 yıldır sadece İstanbul'da bulunan Kadîrîhane'de sürdürülüyor.

  • 11
  • 14

📌 Özellikle İkinci Abdülhamid döneminde dağıtılan aşureleri halk sabırsızlıkla beklerdi. Sarayın hazırlıklarının yanı sıra, saray kadınları aşure pişirip semt halkına ve yoksullara dağıtmakta birbirleriyle yarışırdı.

📌 Hanedan halkının birbirlerine gönderdikleri aşureler ise özel bir sunuma tabi tutulur; aşureler porselen, kristal, bakır, gümüş ve pirinç aşureliklere konurdu.

  • 12
  • 14

📌 Yalnızca saray halkı veya Sultan değil, bizzat padişahlara da aşureler takdim edilirdi. Dağıtılan aşurelerin muhakkak karşılığı olurdu. Padişaha sunulan aşureler, karşılığında bahşişi de hak ederdi.

  • 13
  • 14
AŞURELER MUHARREM AYI HARİCİ ÖZEL GÜNLERDE DE PİŞİRİLİRDİ
AŞURELER MUHARREM AYI HARİCİ ÖZEL GÜNLERDE DE PİŞİRİLİRDİ

📌 Osmanlı'da aşure sadece Muharrem ayının 10. gününde yapılmazdı. Berat kandili ve Ramazan gecelerinde yapılıp dağıtılmakla beraber sarayda divan günlerinde paşalara verilen yemeklerde ve ziyafetler gibi özel anlarda da aşure ikram edilirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN