Arama

Osmanlı’da basılan ilk kağıt paranın serüveni

Kâğıt paranın geçmişten günümüze uzun bir yolcuğu vardır. Osmanlı'da ilk kağıt para, iç borçlanma nedeniyle kullanıldı. Bitmeyen savaşlar neticesinde mali sıkıntılara çözüm olarak ortaya kondu. Sultan Abdülmecid döneminde "para yerine geçen kâğıt" anlamına gelen "Kaime-ı Nakdiye-ı Mutebere" adıyla bastırıldı. Peki, neden bazı paralar posta pullarının üzerine basıldı?

  • 7
  • 15
OSMANLI’NIN İLK KÂĞIT PARASI
OSMANLI’NIN İLK KÂĞIT PARASI

Osmanlı, kağıt parayla ilk kez 1840 yılında Sultan Abdülmecid döneminde tanıştı.

📌Bitmeyen savaşlar, devletin finansal darboğaza girmesine neden oldu. Mali sıkıntıları azaltmak amacıyla bürokratlar, kâğıt para fikrini ortaya attı. 1840 yılında "para yerine geçen kâğıt" anlamına gelen "Kaime-ı Nakdiye-ı Mutebere " adıyla bastırıldı. Fakat bugünkü kullanımından farklı olarak iç borçlanma aracı olarak kullanıldı, yani faizliydi.

  • 8
  • 15
KAİMELER ELLE YAPILDI
KAİMELER ELLE YAPILDI

📌 Hazine bonosu gibi olan bu paralar elle yapıldı ve her birine resmi mühür basıldı. Kaimenin faiz vadesi gelince, ödeme esnasında mühürlenen paraya delik açılır ve son vade esnasında kâğıt para devlette kalarak yok edilirdi.

📌 Büyük ebatlı ve nakit para hükmünde olan kaimelerin tedavül süresi sekiz yıldı. Kaimelerin faizli olmasının nedeni esham denilen borç para senetlerinden daha cazip hale getirmekti. Ödenecek faizlerine İstanbul gümrüğü malından karşılık gösterildi.

Osmanlı'da mali ve askeri kayıtların tutulduğu defterler

📌160 bin Osmanlı altını karşılığında çıkarılan bu ilk paralar, piyasada 400 bini buldu. Kaimeler 500 kuruşluktu. 1 kaime 200 kuruşa denk geliyordu.

📌 Paranın en büyüğü 500, en küçüğü 10 kuruşluktu. Aynı yıl, 400 bin lira karşılığında 50, 100 ve 500 kuruşluk olarak, daha küçük boyda basıldı. Basılan ilk paraların ön yüzünde üstte tuğra, altta Maliye Nazırı'nın mührü, arkasında ise "Nezâret-i Celîle-i Maliye" damgası vardı.

📌Kaimeler, tedavüle çıktığı andan itibaren birtakım problemleri de beraberinde getirdi. Seri numarası bulunmayan ve elle yazılan bu paraların taklidi kolayca yapılıyordu. Bunun neticesinde Amerika ve Avrupalı kalpazanlar birçok sahte kaimeyi piyasaya sürdü.

Dünyanın tasarlanmış en ilginç paraları

  • 10
  • 15
KALPAZANLAR PİYASAYI OLUMSUZ ETKİLEDİ
KALPAZANLAR PİYASAYI OLUMSUZ ETKİLEDİ

📌1842 yılından itibaren paralar güvenilir olması için Osmanlı Bankası'na bastırıldı. Kaimelerin el yapımı ile değişimi de sağlandı. Fakat matbaada basılan bu paraların da sahtesini basıldı. Bu yıllarda kalpazanlık olayları o derece arttı ki, böylelerini bildirenlere "ihbariye akçesi" adıyla mükâfat verilmeye başlandı.

📌Özellikle yabancılar ve yerli gayrimüslimler kalpazanlıkla uğraşmaktaydı. Örneğin yapılan incelemelerde Amerika'da basıldığı tespit edilen sahte 120 bin liralık kaimeler, piyasadan toplatıldı ve hepsi halkın huzurunda yakıldı.

  • 11
  • 15

📌Kaimenin faizi 1843'te % 6'ya düşürüldü. 1851 yılında 100.000 liralık (20.000 kese) faizli kaime piyasadan çekilerek faizsiz ve tahvil mahiyetinde olmayan kaimeler çıkarıldı. Bu gerçek manada alışveriş aracı olarak kullanılmaya başlandığını gösterir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN