Arama

Osmanlı’da fiyatları sabitleme usulü: Narh

Osmanlı İmparatorluğu'nda fiyat kargaşasının önüne geçmek ve ekonomik dengeyi sağlamak amacıyla gerek ekmek, gerekse eşya konusunda devlet tarafından sabit fiyatlar koyulurdu. Özellikle gelir düzeyi düşük aileler düşünülerek 'düşük' tutulan fiyatlar narh defterlerine kaydedilirdi. Ramazan ayının başlangıcında yeni bir narh belirlenerek bu mübarek ay için hususi fiyatlar oluşturulurdu. Peki, Osmanlı Devleti'nde narh sistemi nasıl uygulanırdı, fiyatlar neye göre belirlenirdi, narh sisteminin temel amacı neydi?

Sesli dinlemek için tıklayınız.

1640 tarihli narh defteri

🔹 1640 tarihli narh ise son derecede geniş kapsamlı ve detaylıdır. Örneğin serâser denilen altın ve gümüşle dokunan kumaşların içlerindeki altın ve gümüş miktarlarının yanı sıra ipeklerin cins ve miktarları da belirlidir.

🔹 Yine bu narhta yapı malzemelerinin ne fiyatla satılması gerektiği söylenir ve ürünlerin standardı bu sayede ortaya koyulur.

🔹 Ayrıca 1640 tarihine ait narh defteri gıda ürünlerinin yanı sıra hijyen şartlarını da belirler. Dolayısıyla bu narh defteri ihtisab kanunnâmesi özelliği de taşımaktadır.

Narh sistemi Osmanlı'da sadece tüketici halkı korumaya yönelik bir sistem değil aynı zamanda üreticiye değer kazandıran, ürünün kıymetini muhafaza eden bir sistemdir. Yetenekli ustaların ve zanaatkarların ürünlerinin fiyatlarını kendi belirlemesi ve halkın bu ürünlere kıymet vermesi, sanatın ve zanaatın Osmanlı toplumunda değerli ve devamlı olmasını sağlamıştır.

(x)Egemen güç olmanın sembolü: Osmanlı'da sikke

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN