Arama

Osmanlı’da ilk bilimsel araştırma kurumu

1893'te meydana gelen büyük kolera salgını, Osmanlı'da bilimsel bir ilki ortaya çıkardı. Salgından sonra Paris'teki Pasteur Enstitüsü'nden yardım isteyen Osmanlı Hükümeti, gönderilen bakteriyologla birlikte ülkemizde bakteriyoloji laboratuvarı kurmaya karar verdi. Bakteriyolojihane-i Osmani'de kolerayla ilgili laboratuvar çalışmaları 1911'den 1913'e kadar üç yıl boyunca aralıksız sürdürüldü. Bu laboratuvar çalışmaları adına kurulan kurum, Osmanlı'nın ilk bilimsel araştırma kurumu olarak tarihe geçti.

  • 6
  • 12
ÇEMBERLİTAŞ’TAKİ BAKTERİYOLOJİHANE
ÇEMBERLİTAŞ’TAKİ BAKTERİYOLOJİHANE

Bakteriyolojihane 'Yorgancıbaşı Konağı' olarak bilinen ve yeni işlevi için restore edilen kâgir bir binaya yerleşmişti. Bahçesi genişti, fakat büyük ölçekte serolojik üretim için hayvan barındırmaya elverişli değildi. Binanın iç düzeni iyice bilinmemekle birlikte, daha çok bir laboratuvar olarak planlandığı söylenebilir.

Bakteriyolojihane-i Osmani‟nin 21 Eylül 1911 Perşembe günü yapılan resmi açılışında Dahiliye Nezareti Sıhhiye Müdür-i Umumisi Dr. Besim Ömer Bey [Akalın] Bakteriyolojihane‟nin gelişimini anlatan bir konuşma yaptı. Dr. Paul-Louis Simond bu açılışa yetişemedi. Dr. Simond, Ekim ayı içinde İstanbul'a gelerek Bakteriyolojihane-i Osmani ile birlikte Kuduz (Da‟ül-kelp) Tedavihanesi müdüriyetini devraldı.

  • 7
  • 12
LOUIS PASTEUR’ÜN TORUNU İSTANBUL’DA ÇALIŞTI
LOUIS PASTEUR’ÜN TORUNU İSTANBUL’DA ÇALIŞTI

Dr. Louis Pasteur Valléry-Radot (1886-1970), Louis Pasteur'ün torunudur. Dr. Pasteur Valléry-Radot İstanbul'a Birinci Balkan Savaşı'nın başlangıcında, artan iş yükü karşısında Simond'u desteklemek için asistan olarak geldi.

Dr. Pasteur Valléry-Radot, 1913 başında Birinci Balkan Savaşı ile ilgili İstanbul izlenimlerini yayımlamış,21 Türk halkını Fransız kamuoyuna tanıtmaya çalışarak, bu zor günlerde verilmesi gereken insani desteğin unutulmayacağını vurgulamıştı. Dr. Pasteur Valléry-Radot, 1913 başında Birinci Balkan Savaşı ile ilgili İstanbul izlenimlerini yayımlamış, Türk halkını Fransız kamuoyuna tanıtmaya çalışarak, bu zor günlerde verilmesi gereken insani desteğin unutulmayacağını vurgulamıştı. Kentin sularından her gün örnekler alınarak Bakteriyolojihane-i Osmani laboratuvarında inceledi.

  • 8
  • 12
KOLERA HASTALIĞININ TEŞHİSİ YAPILDI
KOLERA HASTALIĞININ TEŞHİSİ YAPILDI

Dr. Valléry-Radot içme sularında koleraya rastlanmadığını, fakat özellikle cephede suların kaynatılarak içilmesinin, salgının durdurulmasını sağlayan hijyen önlemlerinin başında geldiğini belirtmişti. Göçmenlerin barınma gereksinimi ise karşılanamamış, insanlar mezarlıklara bile sığınmak zorunda kalmışlar; hastalık en yoğun biçimiyle göçmenler arasında görülmüştü.

İstanbul'a ulaştırılan kolera hastalarının önemli bir bölümü Bezm-i alem Yenibahçe Gureba Hastanesi'ne kadırıldı. Koleralılara ayrılan diğer hastaneler: Demirkapı ve Maltepe asker hastaneleriydi. Valléry-Radot yazısında, hastaların Gureba Hastanesi'nde klinik ve laboratuvar yönden sistematik olarak incelendiğini ve hastalığın bakteriyolojik tanısının "Asya kolerası‟ olarak Gureba Hastanesi'nin laboratuvarında kesinleştirildiğini belirtmişti.

  • 9
  • 12
P.-L. SIMOND DÖNEMİNDE BAKTERİYOLOJİHANE-İ OSMANİ ÇALIŞMALARI
P.-L. SIMOND DÖNEMİNDE BAKTERİYOLOJİHANE-İ OSMANİ ÇALIŞMALARI

Dr. Paul-Louis Simond, Bakteriyolojihane-i Osmani müdürlüğünü üstlendikten sonra, kurumun görev alanı içinde kabul ettiği çalışmaları tanımlayarak, bunları belirli başlıklar altında toplamıştı.

1) Difteri serumu üretimi.
2) Dizanteri serumu üretimi.
3) Tüberkülin (de Koch) üretimi.
4) Mallein testi üretimi.
5) Tifo aşısı üretimi.
6) İnsan ve hayvan hastalıklarıyla ilgili bakteriyolojik incelemeler yapmak.
7) Yerleşik ve salgın hastalıkları üzerinde araştırmalar yapmak.
8) Su bakteriyolojisini araştırmak.
9) Kan incelemeleri ve anatomo-patolojik araştırmalar yapmak.
10) Hekimlere bakteriyoloji eğitimi vermek.
11) Halk sağlığını ilgilendiren hava gözlemlerini yapmak.
12) Belediyelere diğer bakteriyoloji kurumlarınca hazırlanan ürünleri sağlamak.

  • 10
  • 12
BAKTERİYOLOJİHANENİN GÖREV DAĞILIMI
BAKTERİYOLOJİHANENİN GÖREV DAĞILIMI

Simond'un tasarısında Bakteriyolojihane'nin üç laboravtuvarı vardı: İnceleme laboratuvarı, serum üretim laboratuvarı ve veteriner laboratuvarı. Her laboratuvarın başında bir 'şef' bulunacaktı. Dr. Simond, veteriner sağlık hizmetlerinin bir kısmını Bakteriyolojihane-i Osmani'de yürütmeye karar vermiş; veteriner laboratuvarının çalışma alanını genişleterek, su analizleri ve meteorolojik gözlemler için bu birimi seçmişti. Dördüncü bir şef, pratik çalışmalardan sorumlu tutuldu; eğitim için gelen hekimlerin gözetmenliğini yapacak, bakteri kültürlerini ve kan incelemelerini denetleyecek, kurumun kitaplığını düzenleyecekti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN